c S
Dnevne novosti

Splitska udruga traži neovisno tijelo za prava pacijenata

10.02.2017 07:18 SPLIT, 9. veljače 2017. (Hina), Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata u četvrtak je najavila aktivnosti da se za godinu dana osnuje neovisno tijelo koje skrbi o pravima pacijenata, s neovisnim zastupnicima koji nisu zaposlenici bolnica, kao što je slučaj s Povjerenstvom za zaštitu prava pacijenata. 
Predsjednica te splitske udruge Jasna Karačić je na konferenciji za novinare upozorila kako prijave, odnosno žalbe pacijenata često nikada ne budu riješene, jer se očitovanje liječnika i ravnatelja bolnica "smatra mrtvim slovom na papiru s kojim pacijenti ne mogu ništa". Nakon toga im, kaže, jedino preostaje uzeti odvjetnika i plaćati parnice, što znači da su u pravilu opet sami u svojoj borbi.    

"Mi kao udruga imamo zadatak pacijentima čuvati leđa, međutim ne možemo djelovati pa tražimo da nešto konkretno napravimo za pacijente. U inozemstvu je stvar drugačija, jer postoje neovisni zastupnici, Ured za prava pacijenata pa pacijenti imaju potpuno povjerenje da će se njihov problem objektivno riješiti. Nitko nema za cilj napadati liječnike niti ostalo medicinsko osoblje, već je samo bitno zaštititi prava pacijenata u objektivnom i realnom vremenu", naglasila je Karačić.    

Navela je da mjesečno pacijenti u Hrvatskoj podnesu oko tisuću prijava protiv liječnika, što smatra alarmantnom brojkom i potvrdom da se stvari ne rješavaju onako kako bi trebalo. Uvjerena je kako bi osnivanje neovisnog povjerenstva značilo i manje prijava, sve bi se rješavalo u suradnji s policijom te disciplinskim postupcima.    Pacijenti se, tvrdi, najviše žale da ne mogu ostvariti pravo na informaciju, jer im liječnici u nedostatku vremena ne kažu osnovne stvari koje oni žele znati.

Tu su ne samo povrijeđena prava pacijenata već i osnovna ljudska prava, istaknula je Karačić. Uz to se, puno žale i na kršenje prava iz zdravstvenog osiguranja, jer im iz HZZO- a ne žele objasniti na što imaju pravo, pa na to otpada skoro osamdeset posto prijava. Veliki su, dodaje, i problemi s bolovanjima, odnosno s "HZZO-om i njihovim kontrolorima koji nemaju jasnu strategiju što rade, kome zatvaraju i produžuju bolovanje".