c S
Dnevne novosti

Predstavljen projekt podrške upravljanju sudovima i sudskim spisima

07.04.2009 12:45 ZAGREB, 7. travnja 2009. U hotelu Sheraton danas je predstavljen projekt uvođenja jedinstvenog informacijskog sustava za upravljanje sudovima i sudskim spisima u 60 sudova u Hrvatskoj, koji s 21 milijun kuna financira Europska komisija.
Šef Delegacije Europske komisije u Zagrebu Vincent Degert tom je prigodom naglasio kako je riječ o projektu koji bi sucima i sudskom osoblju trebao pomoći u svakodnevnom radu, a građanima osigurati bolju uslugu. Podsjetio je da je Hrvatska prva u Europi po broju sudaca na 100 tisuća stanovnika, a eSpis, koji već funkcionira na devet sudova, trebao bi ubrzati obradu spisa, povećati učinkovitost sudova i smanjiti njihove troškove, a građanima omogućiti uvid u stanje predmeta.

Upozorio je, međutim, da će se tom donacijom pokriti svega 30 posto sudova te da bi Vlada morala osigurati uvođenje eSpisa u preostale sudove. Na taj će način Hrvatska osigurati provođenje ambicioznog projekta reforme pravosuđa, kazao je Degert, koji je uvjeren u skoro otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, "Pravosuđe i temeljna prava".

Predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin naglasio je da je riječ i o značajnom antikorupcijskom alatu, budući da će omogućiti automatsko dodjeljivanje predmeta sucima, i time otkloniti sumnje u namještanje predmeta pojedinim sucima. "U ozračju općeg nepovjerenja, u kojem smo mi na vrhu tablice, to je nevjerojatno velik dobitak za sustav i građane", kazao je Hrvatin, ističući kako je cilj projekta stvoriti učinkovit, stručan i kontrolabilan sustav, koji će jamčiti objektivnost i zaštitu građana, a sudstvu donijeti povjerenje javnosti.

Istaknuo je i da će projekt omogućiti objektivnu valorizaciju rada sudaca i sudske uprave, ali i odgovornosti izvršne i zakonodavne vlasti tamo gdje nisu osigurale preduvjete za kvalitetan rad sudaca. "Suci neće odgovarati, ako su vlasti propustile stvoriti uvjete za njihov odgovoran i kvalitetan rad", kazao je Hrvatin, koji smatra da se ne može očekivati željena razina odgovornosti od preopterećenih sudaca na Općinskom sudu u Zagrebu, koji vode po 700 do 800 predmeta. Iako priznaje da Hrvatska ima najviše sudaca na 100 tisuća stanovnika, Hrvatin upozorava i da je druga zemlja u Europi po priljevu predmeta na 100 tisuća stanovnika.

"Ako mi kažete da ovih 90 sudaca u Engleskoj može raditi s tolikim priljevom, onda ja odustajem od posla", rekao je Hrvatin, ističući da engleskom sucu u radu pomaže znatno brojnije stručno sudsko osoblje. Zahvalio je svim sucima i sudskom osoblju koje je, kaže, godinama i uglavnom besplatno, ulagalo svoj trud, znanje, iskustvo i slobodno vrijeme kako bi eSpis došao u fazu primjene. Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Marina Dujmović-Vuković naglasila je, pak, da eSpis neće moći sam suditi, nego da će pažljivo ocjenjivanje svih činjenica i okolnosti i dalje ostati na sucima. Projekt podrške upravljanju sudovima i unapređenja upravljanja sudskim spisima započeo je u studenom 2008., a u slijedeće dvije godine planira se utrošiti 21,1 milijun kuna, što je gotovo polovica proračuna Ministarstva pravosuđa za informatizaciju.