c S
Dnevne novosti

Indeks: 11 optuženih priznalo korupciju na Prometnom fakultetu

07.04.2009 15:45 ZAGREB, 7. travnja 2009.,Ukupno 11 optuženika, koji su na početku drugog suđenja pokrenutog nakon akcije Indeks priznali krivnju za "kupoprodaju" ispita na Fakultetu prometnih znanosti, svoje će obrane iznijeti 21. travnja, a tužiteljstvo očekuje da će tijekom postupka još neki optuženici priznati nedjela koja im se stavljaju na teret.
Na optuženičkoj klupi u jednom od najvećih suđenja po broju optuženih u povijesti hrvatskog pravosuđa danas se našlo čak 10 sveučilišnih profesora i devetero studenata te 11 posrednika, preko kojih se, po tvrdnjama tužiteljstva, za naknadu od 200 do 700 eura dogovarao prolaz na ispitima.

Među optuženima su i zaposlenica studentske referade te članovi obitelji nekoliko studenata, a zbog nedolaska na ročište sudsko je vijeće izdvojilo postupak za Damira Mušana kojemu će se suditi naknadno.

Nakon čitanja USKOK-ove optužnice, koja ih tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na te zloporabe, krivnju je priznalo devet optuženih. No, naknadno je to učinio i policajac Mladen Knezović, dok je još jedan optuženik priznao dvije od ukupno četiri točke optužnice za koje se tereti.

Kao i u prvom suđenju za korupciju na Prometnom fakultetu prvi na popisu optuženih je bivši prodekan Dragan Badanjak, a uz njega su se u oba slučaja našli i posrednici Mladen Budor i Josip Djaković.

Po USKOK-ovim tvrdnjama, skupina posrednika udružila se 2007. i 2008. kako bi veći broj studenata povezali s profesorima i dogovorili "kupoprodaju" ispita. Od studenata su uzimali indekse i novac, a dio mita zadržali su za sebe kao posredničku proviziju.