c S
Dnevne novosti

KBC Zagreb: Za projekt dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija 52 milijuna kuna

20.02.2017 07:10 ZAGREB, 18. veljače 2017. (Hina), U sklopu projekta uređenja i opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija iz sredstava EU fondova, u adaptaciju prostora i nabavu opreme u KBC-u Zagreb bit će uloženo gotovo 52 milijuna kuna, čime se želi povećati održivost poslovanja najveće hrvatske bolnice i smanjiti prijem pacijenata na akutne bolničke odjele
.Najveći dio sredstava, 50 milijuna kuna, dolazi iz EU fondova, dok će ostatak pokriti KBC Zagreb iz svojih sredstava. Cjelokupni projekt treba završiti u svibnju 2018. godine,.Vrijednost građevinskih radova uređenja iznosi 5,5 milijuna kuna, dok će za 17 klinika, s pripadajućim dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama, biti nabavljena medicinska oprema u vrijednosti 43,5 milijuna kuna.

Uz to, projektom je predviđeno ulaganje 860.000 kuna u tzv. horizontalnu inkluzivnost, koja će osobama s invaliditetom i drugim osjetljivim skupinama olakšati pristup dnevnim bolnicama.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić kaže kako se prilikom natjecanja za sredstva bolnica obvezala da će do 2019. godine smanjiti prosječni broj dana ležanja u bolnici sa sadašnjih 7,16 dana na 5,85 dana, povećati protok pacijenata 13 posto, a broj bolničkih kreveta smanjiti 6 posto.Građevinski radovi odvijati će se na tri lokacije. Na lokaciji Rebro bit će uređen prostor ultrazvučnog centra s dnevnom bolnicom Klinike za bolesti srca i krvnih žila, a na lokaciji Petrova adaptiran prostor dnevne bolnice s jednodnevnom kirurgijom za potrebe Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolest i porode. 

Na lokaciji Jordanovac bit će pak uređena dnevna bolnica za funkcionalnu obradu kardiorespiratornog sustava Klinike za plućne bolesti i uređena dnevna bolnica bronhoskopije pri Klinici za plućne bolesti.KBC Zagreb jedna je od 12 hrvatskih bolnica kojima su dodijeljena bespovratna sredstva za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama. Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 575 milijuna kuna, čemu treba pridodati još 100 milijuna kuna koje će dodijeliti Ministarstvo zdravstva. Projekt sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj.