c S
Dnevne novosti

Bildt najavio potporu Švedske zapadnom Balkanu u približavanju EU

08.04.2009 12:45 SARAJEVO, 8. travnja 2009.,  Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt najavio je u srijedu kako će njegova zemlja pružiti pojačanu potporu državama zapadnog Balkana u njihovim naporima za priključenje Europskoj uniji.
Švedska će 1. srpnja preuzeti predsjedavanje Unijom, a Bildt koji se nalazi u trodnevnom službenom posjetu Sarajevu je najavio kako će provedba reformi u državama zapadnog Balkana i njihovo približavanje EU biti jedan od prioriteta vlade u Stockholmu u tom razdoblju.

Nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Akalajem šef švedske diplomacije je istaknuo kako ta zemlja mora nadoknaditi zaostajanje za drugim državama regije koje su već ostvarile vidljive uspjehe u provedbi reformi na kojima inzistira EU. Kao konkretnu zadaću naveo je potrebu ispunjavanja uvjeta nužnih za liberaliziranje sadašnjeg strogog viznog režima s Unijom."Prioritet je liberalizacija viznog režima", kazao je Bildt.

Švedski ministar vanjskih poslova pozvao je na ozbiljno shvaćanje zahtjeva koji se postavljaju iz Bruxellesa te je upozorio kako će njegova država predsjedanje Unijom preuzeti u teškom vremenu koje obilježava prije svega golema gospodarska kriza, no i potreba da se riješi status Lisabonskog sporazuma te provedu izbori za Europski parlament.

Karlu Bildtu će se tijekom boravka u Sarajevu naknadno tijekom dana pridružiti ministri vanjskih poslova Češke i Francuske Karel Schwarzenberg i Bernard Kouchner. Njih trojica će kao predstavnici Europske unije o stanju u BiH razgovarati danas i sutra s najvišim dužnosnicima te zemlje i s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom.