c S
Dnevne novosti

Stranačke financije: 2016. godina loša za Hrvatske laburiste

23.02.2017 07:15 ZAGREB, 22. veljače 2017. (Hina), Hrvatski laburisti, koji od parlamentarnih izbora u rujnu 2016. više nisu zastupljeni u Saboru, prošlu su godinu završili u financijskom 'minusu' od 1,2 milijuna kuna, pokazuje izvješće koje su objavili, no uvjeravaju kako će uštedama iz prethodnih godina i štedljivom politikom nastaviti rad i nakon lokalnih izbora, te redovno podmirivati svoje obveze. 
Najkasnije do 1. ožujka sve političke stranke, dakle one koje imaju i koje nemaju zastupnike u Saboru, svi nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju javno objaviti te Državnom izbornom povjerenstvu i Državnom uredu za reviziju dostaviti godišnje financijske izvještaje za prošlu godinu. Izvješća dosad nije objavila ni jedna parlamentarna stranka, a za pretpostaviti je da će, kao i ranijih godina, to učiniti u 'pet do 12', dakle zadnjih dana propisanog roka.

Prihodi laburista 2,3, a rashodi 3,5 milijuna kuna  

Prošla godina za laburiste nije bila dobra ni politički, niti financijski - u rujnu, na prijevremenim izborima, nisu uspjeli osvojiti ni jedan zastupnički mandat, do tada su imali tri, a godinu su zaključili s 'minusom' od 1,2 milijuna kuna. Tolika je, naime, razlika između prihoda od 2,3 milijuna i rashoda od 3,5 milijuna kuna.  Ipak, uvjeravaju kako će unatoč tome nastaviti rad.

"S obzirom da je ostvarena ušteda u prethodnim godinama, iako su sredstva bila utrošena izvanredno za prijevremene parlamentarne izbore te druženje članova stranke u Požegi, kupnjom drugog automobila, štedljivom politikom i skromnijim izdacima omogućit će se rad stranke i nakon lokalnih izbora, te će i dalje sukladno svojim načelima svoje obveze redovno podmirivati", stoji u izvješću o provedbi stranačkog programa rada u 2016. 

U toj, svojevrsnoj analizi razloga neuspjeha laburista, podsjeća se da je stranka početkom 2016. dobila novo vodstvo (Nansi Tireli zamijenio je Tomislav Končevski), te konstatira kako je "bilo za očekivati da će suprotna strana pobjednika na unutarstranačkim izborima postati pasivni ili bojkotirati rad stranke".

Razlozi neuspjeha: Predsjedništvo nije obilazilo teren, pa članstvo izgubilo entuzijazam  

U stranci vide niz razloga za izborni neuspjeh, od toga da članovi stranačkog Predsjedništva nisu obišli teren i mobilizirali članstvo, do toga da se u kampanji izgubio entuzijazam, pa članstvo nije odradilo "maksimalno". Stranačka tijela nisu uspjela pripremiti program ni strategiju kojima bi se približili biračima, jednim djelom što ni sami politički analitičari ne mogu procijeniti na koji način se približiti biračima, a drugim što su članovi nezainteresirani za davanje prijedloga koji bi se mogli ukomponirati u program stranke, stoji u analizi.