c S
Dnevne novosti

Sveučilište: Zakon o kvaliteti u znanosti donesen netransparentno

08.04.2009 15:05 ZAGREB, 8. travnja 2009., Sveučilište u Zagrebu drži da je Zakon o osiguranju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju donesen na netransparentan način, jer je prijedlog tog zakona prije odlučivanja u Hrvatskome saboru morao biti dostavljen hrvatskim sveučilištima te proći javnu raspravu.
Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo što nacrt tog zakona nikad nije dostavljen sveučilištima kao interesnoj skupini na koju se odnosi. "Iako se radi o prijedlogu zakona koji je važan za budućnost znanstvenog rada i visokog obrazovanja, nikada nije bila provedena javna rasprava", dodao je.

Sveučilište je ponovno zatražilo pristupanje Hrvatske u Program za cjeloživotno učenje (LLP), u sklopu kojega je i Erasmus, najveći europski program za mobilnost studenata i nastavnika. "Pokušavamo pokazati da je apsorpcijska moć Sveučilišta dobra te da nema razloga da se odgađa ulazak Republike Hrvatske u LLP i Erazmus", rekla je prorektorica Ksenija Turković, ističući da je Sveučilište potpisalo 60-ak bilateralnih ugovora s europskim sveučilištima, čime se otvara oko 200 mjesta za odlazak studenata na jedan semestar u zemlje Europske unije.

Rektor Bjeliš ohrabrujućim smatra to što tema pristupa LLP-a nije zatvorena u razgovorima s Ministarstvom. Uvjet za punopravno sudjelovanje Hrvatske u programu Erasmus/LLP jest uplata pristupne članarine od osam milijuna eura, čime bi se Hrvatskoj omogućilo sudjelovanje u svim programima Erasmusa, što je potrebno za razvoj i internacionalizaciju hrvatskoga visokog obrazovanja.

Prorektorica za znanost i tehnologiju Melita Kovečević izvijestila je da se prikupljaju podatci o nastavi koju nastavnici sa zagrebačkog Sveučilišta drže izvan matičnog sveučilišta, na Sveučilištu u Mostaru, ostalim hrvatskim sveučilištima, visokim učilištima i t.d.

Procjenjuje se, po još nepotpunim podatcima, da oko pet posto punoga radnog angažmana nastavnici ostvaruju u nastavi na drugim institucijama. Rad nastavnika izvan zagrebačkoga Sveučilišta vrijedi 24 milijuna kuna, rekla je, dodajući da su podatci ozbiljan pokazatelj i podloga za konkretne odluke. Istaknula je i kako previše znanstvenih novaka sudjeluje u izvođenju nastave izvan Sveučilišta u Zagrebu.