c S
Dnevne novosti

Bučar: Slovenija bi morala objasniti "načelo pravičnosti"

08.04.2009 16:05 LJUBLJANA, 8. travnja 2009., Slovenska bi politika u graničnom prijeporu s Hrvatskom morala jasno reći što za nju znači "načelo pravičnosti", a to do sada nije učinila, izjavio je u srijedu France Bučar, predsjednik slovenskog parlamenta u vrijeme osamostaljenja i tadašnji predsjednik ustavnog povjerenstva.
"Slovenija se u rješenju graničnog prijepora zauzima za poštivanje načela pravičnosti, ali bi zato morala objasniti što pod tim pojmom podrazumijeva", rekao je u srijedu Bučar u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA. Kako navodi STA, u utorak su članovi negdašnjeg parlamentarnog povjerenstva za donošenje prvoga slovenskog demokratskog ustava koje je vodio Bučar raspravljali mogu li pridonijeti sadašnjim raspravama o načinu rješenja graničnog pitanja s Hrvatskom, ali se nisu složili. Sastanak je održan u povodu 19. obljetnice osnutka prvog demokratski izabrana slovenskog parlamenta.

Ako se granica ne može odrediti na načelima pravičnosti, Slovenija bi trebala ustrajati da se o tome razgovara u okviru sukcesije bivše SFRJ, ocijenio je Bučar, dodavši da slovenska politika to nastoji izbjeći.

Službena slovenska politika do sada je svoju nesklonost rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu obično tumačila tako da Hrvatska nije pristala na slovenski uvjet da se tom sudu odredi da sudi po načelu pravičnosti (ex aequo et bono). Riječ je o načelu poštivanja povijesnih okolnosti koje bi Sloveniji mimo međunarodnog prava i sudske prakse mogle ići na ruku, posebno kad se određuje granica na moru.

Hrvatski stručnjak, akademik Davorin Rudolf, koji je vodio međudržavno povjerenstvo za određivanje pravnog okvira za izlazak s graničnim pitanjem pred međunarodnu arbitražu, rekao je nakon zadnjeg sastanka tog povjerenstva u Šmarješkim Toplicama prije dva mjeseca da bi prihvaćanje takva načela značilo suđenje mimo prava.

Slovenski pravnici u povjerenstvu međutim nikad nisu željeli reći što bi oni očekivali od presude koja bi poštovala "načelo pravičnosti", dodao je tada Rudolf. Slovenska građanska "Udruga za pravednu granicu u Istri", koju vodi koparski odvjetnik Daniel Starman, i sam član ustavnog povjerenstva iz doba kad ga je vodio Bučar, obično navodi da sadašnja granica u Istri s Hrvatskom nije pravedna jer Savudrija više nije u okviru "povijesne" srednjovjekovne piranske općine.

Ponekad se u slovenskoj javnosti iznose čak i stajališta da je sadašnja granica nepravedna jer su je odredili komunisti, ne poštujući to što je Slovenija nakon razgraničenja bivše Jugoslavije i Italije ostala bez svojih sunarodnjaka koji žive u Trstu i njegovoj okolici.