c S
Dnevne novosti

Vlada ne traži smanjenje minimalne plaće

09.04.2009 10:58 Nakon jučerašnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća i održane tiskovne konferencije pojedini mediji prenoseći izjave potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i dopredsjednice GSV-a Jadranke Kosor naveli su između ostaloga da „Vlada traži smanjenje minimalne plaće“.
Međutim, navedeno nije točno iz razloga što je potpredsjednica Vlade RH i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor u svojoj izjavi izrekom prenijela tekst sadržan u prijedlogu „Smjernica za vođenje usklađene politike plaća i cijena“ a koji glasi: „Predlaže se da se odredbe Zakona o minimalnoj plaći usklade s realnim okolnostima“.

Slijedom navedenoga razvidno je da Vlada ne predlaže smanjenje minimalne plaće već upućuje na potrebu daljnjeg dijaloga između Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica kako bi se u okviru cjelovite problematike plaća i cijena razmotrilo i pitanje minimalne plaće odnosno njenog usklađivanja za razdoblje od 1. lipnja 2009. godine do 31. svibnja 2010. godine te za svako daljnje jednogodišnje razdoblje, a kako je i utvrđeno člankom 4. Zakona o minimalnoj plaći.