c S
Dnevne novosti

Inzko: Proširenje će biti lakše nakon usvajanja Lisabonskog sporazuma

09.04.2009 11:45 BEOGRAD, 9. travnja 2009., Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, austrijski diplomat Valentin Inzko ocijenio je, u intervjuu za beogradski list "Večernje novosti" od četvrtka, da će se proširenje Europske unije odvijati lakše nakon što bude usvojen Lisabonski sporazum.
"Postoji umor od proširenja EU, ali to nije raspoloženje većine. Kada Češka, Njemačka i Irska prihvate Lisabonski ugovor i kada se uredi način odlučivanja, bit će lakše EU proširiti s 27 na 34 zemlje", rekao je Inzko, koji je na dužnosti visokog predstavnika zamijenio slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka.

Upitan da ocijeni mogućnost ustavnih promjena u BiH, visoki predstavnik kazao je da BiH mora odbaciti logiku da u svakoj utakmici mora postojati pobijeđeni te da cilj treba biti da svi dobivaju. "Ako država bude funkcionalnija i jeftinija, tu svi dobivaju. Neka to budu ustavne reforme koje bi domaći političari sami proveli. To bi bio najbolji dokaz da je politička situacija stabilna", objasnio je Inzko.

Zamoljen da prokomentira stajališta svojih prethodnika da u BiH neće biti ukidanja entiteta, stvaranja novih, ali ni odcjepljenja, austrijski diplomat rekao je da o odcjepljenju nitko ne govori te naglasio da Moskva podupire integralnu Republiku Srpsku u integralnoj BiH i da će BiH kao država dobiti potporu da od 2010. godine bude nestalna članica Vijeća sigurnosti UN.