c S
Dnevne novosti

Novi Pravilnik o suglasnosti za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja

09.04.2009 15:05 ZAGREB, 9. travnja 2009., Na temelju Zakona o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić donijela je Pravilnik o suglasnosti za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja, priopćilo je danas Ministarstvo.
Pravilnikom se određuju pojedini radovi i manje složeni radovi za koje se izdaje suglasnost te radovi za čije izvođenje nije potrebna suglasnost Ministarstva. Navedeni Zakon i Pravilnik doneseni su radi osiguranja kvalitetnoga, stručnoga i odgovornog obavljanja poslova i djelatnosti u području prostornog uređenja i gradnje, navodi Ministarstvo. Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama 8. travnja, a stupa na snagu osam dana od dana objave.

Uvjeti za dobivanje suglasnosti Ministarstva, među ostalim, jesu: dokaz da izvođač ispunjava uvjete stručne osposobljenosti i broja zaposlenika, dokaz da je podmirio dospjele obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za sve zaposlenike, dokaz da odgovorna osoba nije pravomoćno osuđivana za kazneno djelo u vezi s građenjem te ugovor o osiguranju, to jest polica osiguranja od odgovornosti za štetu koju bi izvođač građenjem mogao učiniti investitoru ili drugim osobama.

Registar izvođača kojima je dana produžena, izmijenjena ili oduzeta suglasnost vodi Ministarstvo, koje na internetskim stranicama objavljuje podatke iz kojih je vidljivo na koje se građevine i/ili radove suglasnost odnosi te do kada ona vrijedi.

Suglasnost se daje na rok od pet godina od dana izdavanja, a njezina valjanost može se na zahtjev izvođača produžiti za pet godina. Zahtjev za produženje suglasnosti podnosi se najranije godinu dana i najkasnije šest mjeseci prije nego što joj istekne rok, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.