c S
Dnevne novosti

Zagreb: Sveučilište o radu nastavnika izvan matičnih institucija

09.04.2009 17:05 ZAGREB, 9. travnja 2009., Po nepotpunim podacima, 396 nastavnika Sveučilišta u Zagrebu predaje na drugim institucijama, i to od 15 do 300 norma sati tijekom jednog semestra.
Objavljujući te podatke o angažmanu nastavnika zagrebačkog Sveučilišta u nastavi izvan matične institucije, Uprava Sveučilišta reagirala je na "pogrešno navođenje podataka i njihovu interpretaciju" u medijima s jučerašnje konferencije za novinare. Objašnjavajući podatke zagrebačko Sveučilište navodi da je ukupan angažman nastavnika oko 20.000 norma sati, što je približno rad 134 nastavnika s punim semestralnim opterećenjem budući da je 300 sati puna norma za godinu, a izračun se temelji na brojci od 150 sati semestralno.

Izračun vrijednosti rada nastavnika Sveučilišta u Zagrebu na drugim institucijama od otprilike 24 milijuna kuna, kako se dodaje, ne predstavlja njihovu zaradu niti je to izračun njihovih izravnih plaća. Taj izračun je izraz procjene prosječne bruto vrijednosti tijekom cijele godine za 134 nastavnika s punim nastavnim opterećenjem (300 norma sati). Takav podatak nužno traži promišljanje, uz ostalo, o ekonomičnosti ponašanja i djelovanja akademske zajednice, navodi se priopćenju.

Uprava Sveučilišta, zajedno s čelnicima svih sastavnica, kako se navodi, sudjelovala je u prikupljanju podataka ukupnog angažmana svojih nastavnika, uključujući znanstvene novake i asistente, na drugim institucijama, i to na drugim sveučilištima u Republici Hrvatskoj, sveučilištima izvan Hrvatske, veleučilištima i visokim školama. Kad se upotpune podatci i provedu dodatne analize, Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučit će o daljnjim postupcima, pri čemu će uzeti u obzir stanje i potrebe Sveučilišta i njegovih sastavnica, stoji u priopćenju.