c S
Dnevne novosti

Izrael želi vremensko ograničenje američkog dijaloga s Iranom

10.04.2009 09:45 JERUZALEM, 10. travnja 2009.,  Izraelski ministar za regionalni razvoj Sylvan Shalom predložio je u petak da Sjedinjene Države odrede vremensko ograničenje za dijalog kojim žele Iran potaknuti da odustane od nuklearnog oružja.
"Treba misliti koliko vremena će trajati ti pregovori", rekao je Sylvan Shalom u reakciji na američku ponudu za pregovore s Teheranom o njegovom nuklearnom programu. "Sigurno je da Izrael neće tolerirati Iran koji bi imao nuklearno oružje, kao što to neće dozvoliti ni arapske zemlje, Europa ni Sjedinjene Države", dodao je ministar u razgovoru za vojni radio.

Sylvan je rekao da sumnja u izglede da diplomacija uvjeri Teheran i dodao da misli kako je taj dijalog "možda gubitak vremena". On je naglasio da u slučaju neuspjeha najbolja opcija ne bi trebala biti vojni napad, već gospodarski pritisak na Teheran, jer se u prošlosti pokazala uspješnost takvih pritisaka u Južnoafričkoj Repulici, Libiji i u određenoj mjeri u Sjevernoj Koreji.

Predstavljajući novu vladu parlamentu 31. ožujka, premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da je "najveća opasnost za čovječanstvo i Izrael predstavlja radikalni režim koji bi posjedovao atomsko oružje", jasno aludirajući na Iran.