c S
Dnevne novosti

Udruge: U izradu plana borbe protiv diskriminacije Vlada nije uključila najugroženije skupine

17.03.2017 07:20 ZAGREB, 16. ožujka 2017. (Hina), Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska grupa Kontra prozvale su u četvrtak Vladu zbog toga što je, kod imenovanja predstavnika organizacija civilnog društva u Radnu skupinu za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine, izostavila udruge koje predstavljanju najugroženije skupine u društvu - Srbe, Rome, LGBT osobe i žene.
Dvije udruge navode da je Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u srijedu na svojim internet stranicama objavio da je u radnu skupinu imenovano pet osoba, i to predstavnike Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, Transparency Internationala, Hrvatskog pravnog centra, Hrvatske udruge mladih i Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Također je objavljeno da takav odabir "adresira ona društvena područja u kojima je, prema relevantnim izvješćima, istraživanjima i podacima, diskriminacija najučestalija, odnosno najteža po posljedicama". "Imenovanjem ove radne skupine Vlada je još jednom dokazala da ne razumije, odnosno ne želi razumjeti koncept ljudskih prava i diskriminacije. Diskriminacija u svom najtežem obliku se manifestira u obliku govora mržnje i nasilja iz mržnje. Takav oblik diskriminacije, prema svim izvješćima, analizama i istraživanjima pogađa u najvećem broju Srbe, Rome, LGBT populaciju i žene", kaže se u priopćenju.

Vladina Radna skupina ne održava takvo stanje u državi i stvarne probleme koje treba adresirati jer nisu uključene organizacije civilnog društva koje se bave pravima Srba, Roma, LGBT osoba, ni žena. To znači da je Vlada zaštitu trenutno najugroženijih skupina, izloženih govoru mržnje i nasilju iz mržnje, odlučila izostaviti iz prioriteta prilikom izrade novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije, tvrde Ženska mreža i Kontra.

Podsjećaju na nedavno izvješće američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava, u kojem se kao najvažniji problem u Hrvatskoj navodi diskriminaciju i nasilje protiv Srba, Roma i žena, te posebno ističe probleme u procesuiranju zločina iz mržnje nad LGBT osobama. 

"O stanju u državi dovoljno govore neprestana medijska izvješća o nasilju nad pripadnicima manjina, nasilju nad LGBT osobama, poput napada na klub Super Super, i sve češćim brutalnim ubojstvima žena", poručuju iz Ženske mreže Hrvatska i Lezbijske udruge Kontra.