c S
Dnevne novosti

Kacin: Dok iza Sanaderovih izjava nema odluke Sabora, nema deblokade

10.04.2009 15:05 LJUBLJANA, 10. travnja 2009., Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je u petak da je deblokada hrvatskih pregovora s Europskom unijom moguća tek nakon što Hrvatska iz pristupnog procesa povuče dokumente kojima se "prejudicira granica", a za to nisu dovoljne izjave hrvatskog premijera nego povlačenje dokumenata u Saboru.
"Izjava o neprejudiciranju granice neće biti dovoljna, kao niti izjave hrvatskog premijera, potrebno je da svojom odlukom te dokumente neutralizira Hrvatski sabor", rekao je Kacin na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o odnosima Slovenije i Hrvatske.

"Što se tiče moje stranke i mene kao zastupnika u Europskom parlamentu, izjave premijera i hrvatske vlade nemaju težinu, sve dok nisu potkrijepljene odlukom hrvatskog parlamenta", rekao je Kacin, osvrćući se na poziv premijera Ive Sanadera slovenskom kolegi Borutu Pahoru da deblokira hrvatske pristupne pregovore i da je Hrvatska spremna na izjavu kojom bi se ustvrdilo da dokumentima granica nije prejudicirana, kako to za sada tvrdi Slovenija.

Kacin, koji je nositelj kandidatske liste svojih Liberalnih demokrata (LDS) i na ovogodišnjim slovenskim izborima za Europski parlament 7. lipnja, rekao je da hrvatska politika odnose sa Slovenijom koristi u predizborne svrhe pred lokalne izbore i da je zato pomak u rješavanju graničnog pitanja Rehnovom inicijativom moguće očekivati tek u drugoj polovici svibnja.

Slovenski eurozastupnik ponovio je i svoja već poznata stajališta kako Slovenija ne traži teritorijalne koncesije od Hrvatske jer je, kako je dodao, primjerice na moru već ima i održava teritorijalni dodir s međunarodnim vodama, pa je zato ponuda predsjednika Mesića da takav izlaz dobije nepotrebna.

Kacin je kritizirao i "retoriku" koja je u Hrvatskoj prisutna nakon ulaska u NATO, po kojoj je hrvatska pozicija sada jača. "Članstvo u NATO-u ne bi smjelo biti prilika za zaoštrenu retoriku prema Sloveniji, a odnos koji Hrvatska pokazuje u vezi s Rehnovom inicijativom je nepriličan i nerealan", rekao je Kacin.