c S
Dnevne novosti

EU zaprijetio zemljama zbog odbijanja prihvata migranata

22.03.2017 07:15 VARŠAVA, 21. ožujka 2017. (Hina/Reuters), Dužnosnik Europske unije za pitanje migracije u utorak je upozorio zemlje članice na posljedice odbijanja odluke o prihvatu migranata kako bi se ublažio pritisak na Grčku i Italiju koje podnose najveći teret njihova priljeva preko Sredozemlja.

Iako Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, može tužiti zemlje koje ne ispunjavaju svoje obveze, za sada oklijeva to učiniti oko pitanja imigracije, time naglašavajući da se radi o vrlo osjetljivom političkom pitanju. "Važno je da vlade shvate da bi trebale biti dio toga.

Ukoliko neke od njih to ne prihvate (...) Komisija ima moć i oruđa da uvjeri te zemlje", kazao je u Dimitris Avramopoulos u Varšavi gdje se sastao sa šefom europske granične agencije Frontex. Iz Grčke i Italije je do sada u skoro dvije godine, premješteno tek 14.500 od 160.000 migranata s Bliskog istoka i Afrike.

Dvogodišnji plan istječe u rujnu ove godine. Poljska je jedna od zemalja koja odbija sustav kvota. Za sada ta zemlja nije primila niti jednog od 6200 migranata koliko joj je dodijeljeno po sustavu kvota.