c S
Dnevne novosti

Sabor: Potpora izmjenama ZKP-a pred tek 20-ak zastupnika

23.03.2017 07:40 ZAGREB, 22. ožujka 2017. (Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora, koji u srijedu po sedmi put raspravlja o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP), podržali su njegovo usklađivanje s europskim direktivama i presudama Europskog suda za ljudska prava, kao i poboljšanje položaja žrtve kaznenog djela, no i poručili da čim prije treba pripremiti cjelovit tekst novog zakona. 
Predloženim promjenama, žrtva dolazi u fokus izvan kojega je dugo bila, rekao je ministar pravosuđa Ante Šprlje. Iako hvali predloženi zakon i naziva ga "odličnim", bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić (SDP) zauzima se za izradu potpuno novog ZKP-a, uz dulji 'vacatio legis' (pripremu za uvođenje zakona). Hrvatska ga treba, rekao je Miljenić u objedinjenoj raspravi o izmjenama ZKP-a, Zakona o Uskoku te o prestanku važenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Miljenić (SDP): Zašto bi građani plaćali trošak za počinitelja kaznenog djela? 

Miljenić smatra da rokovi istrage trebaju biti što stroži, da trošak postupka treba plaćati osuđenik. Zašto bi, pita, građani plaćali trošak za nekog tko je počinio kazneno djelo. Njegove stavove dijeli i bivši SDP-ov, sada nezavisni zastupnik Tomislav Saucha. Nezgodno je da ja raspravljam o ovome, ali iz osobnog iskustva ovaj zakon izuzetno preteže u korist tijela progona na štetu okrivljenika, rekao je Saucha, osumnjičenik Uskoka u "aferi dnevnice". "Jeste malo u sukobu interesa", priznao mu je Miljenić, apelirajući da se rokovi ne "relaksiraju". "Ajmo ih postrožiti, a ako DORH-u treba više ljudi, dajmo im", rekao je zastupnik, ocjenjujući kako je bolje da je rok i duži, ali da se zna da je konačan.

Saucha: Svima usta puna borbe protiv korupcije, a raspravi o ZKP-u nazoči jedva 20-tak zastupnika 

Saucha skreće pozornost i na činjenicu da raspravi o "jednom od najvažnijih zakona" nazoči jedva 20-ak zastupnika, a svima su "usta puna borbe protiv korupcije". Vrijeme da se preispita ovakav koncept zakona, da se krene u sveobuhvatnije izmjene koje bi rezultirale novim zakon, rekao je Saucha. HSS-ov Davor Vlaović kritizira praksu brojnih zakonskih izmjena, upozorava da to vodi pravnoj nesigurnosti koju označava "glavnim kočničarem svekolikog razvoja društva". "Sistematičnim pristupom donošenja zakona neće nam se događati slučajevi Maškarin i drugi nepoznati, ali tragični slučajevi koji mijenjaju sudbine pojedinaca", rekao je Vlaović, čija je rasprava zasmetala nezavisnom Branku Hrgu, bivšem HSS-ovcu. 

Vaša je rasprava demagoška, u klubu od troje zastupnika dva imaju pravomoćne presude, poručio je Hrg Vlaoviću, koji uzvraća kako to pokazuje da HSS-ovci snose posljedice kao i svi drugi građani. Mostov Nikola Grmoja poziva HSS-ovce da se očituju o Stipi Gabriću Jambu, kandidatu za metkovskog gradonačelnika protiv kojeg se vode dva sudska postupka.

Vučetić (Most): Nalazimo li se na granici zakonodavne ili alkemijske djelatnosti?

Činjenicu da se ZKP mijenja po sedmi put problematizirao je i Marko Vučetić (Most). Nalazimo li se na granici zakonodavne ili alkemijske djelatnosti, jer ako ga još jednom budemo mijenjali bit će to alkemija, rekao je Vučetić, koji za predložene izmjene kaže da su "vrijedne, kvalitetne i potrebne". S predloženim zakonom uspijevamo razgraničiti žrtvu od oštećenika, a vodi se i računa o individualitetu žrtve, ocijenio je zastupnik. Saborsku raspravu o paketu od tri spomenuta zakona 'usporavale' su brojne replike, zbog kojih su 'pale' i opomene, odnosno oduzimanje riječi, kao u slučaju SDP-ova Gordana Marasa i Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku).