c S
Dnevne novosti

Mihotić: Radimo na izmjeni načina financiranja Županijskih uprava za ceste

24.03.2017 07:27 ZAGREB, 23. ožujka 2017. (Hina), Državi tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić rekao je u četvrtak u Saboru da ministarstvo radi na novom načinu financiranja Županijskih uprava za ceste (ŽUC), kao i na restrukturiranju cijelog cestovnog sektora, te je najavio razradu kriterija po kojima će se raspoređivati novac za održavanje cesta brdsko-planinskih područja.
"ŽUC-evi su dovedeni u situaciju da su sa 1,2 milijarde kune koliko su imali na raspolaganju 2012. godine pali na otprilike 700 milijuna kuna", kazao je Mihotić. Složio se da su ta sredstva nedovoljno za održavanje oko 20.000 kilometara županijskih cesta.

Zastupnici su u raspravi o izmjenama Zakona o cestama naglasili da se dovoljno ne ulaže  u održavanje cesta, posebice županijskih, kao i da  ŽUC-evi ne raspolažu s dovoljno sredstava. Zanimalo ih je i po kojim kriterijima će se dodjeljivati sredstva za zimsko održavanje cesta.

Mihotić je poručio da će ministarstvo do drugog čitanja razraditi kriterije po kojima će se sredstva raspoređivati za brdsko-planinska područja,  a da će pravilnik biti donijet nakon donošenja zakonskih izmjena.Prijedlog SDP-ovog zastupnika Arsena Bauka da vozila hitnih službi ne plaćaju korištenje trajekata, Mihotić je odbacio. Kaže da to nije predmet Zakona o cestama već Zakona o linijskoj plovidbi i Zakona o otocima.

Bauk je na to rekao kako želi da se institucijama na otocima omoguće jednaki uvjeti kakve imaju one na kopnu.Branko Bačić (HDZ) je Baukov prijedlog ocijenio "preljevanjem iz šupljega u prazno". "Ako se vozila policije ili hitne medicinske službe koja su u državnom vlasništvu oslobode plaćanja, Jadrolinija će za to vozilo cijenu karte uredno fakturirati agenciji Ministarstva prometa", kazao je ."To će platiti samo jedan drugi džep državnog proračuna. Umjesto primjerice MUP-a, tu će kartu platiti ministarstvo", pojasnio je Bačić.Sabor sjednicu nastavlja u petak.