c S
Dnevne novosti

Sindikat smatra da je pravno neutemeljena najava ministra o boljim plaćama liječnika

31.03.2017 07:36 ZAGREB, 30. ožujka 2017. (Hina), Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske ocijenio je u četvrtak da je izjava ministra zdravstva Milana Kujundžića, kojom najavljuje rješavanje pitanja liječničkih plaća izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, suprotna propisima i pravno neutemeljena.
Zakon o zdravstvenoj zaštiti uređuje djelatnost, a ne plaće radnika. Zdravsto je javna služba i plaće zaposlenih u javnih službama uređuju se Zakonom o plaćama, uredbom Vlade i kolektivnim ugovorima. Ministar daje liječnicima obećanja bez pravne osnove, a ključno je pitanje žele li on i ova Vlada odrediti zdravstvo kao javno ili privatno. Neka se javno očituje, stoji u priopćenju sindikata koji pita ministra Kujundžića "tko je zadužen štititi pravnu državu, provoditi propise Hrvatskoga sabora i sustav zdravstva, ako ne Vlada RH i njezini ministri".

Sindikat navodi kako je nedopustivo da u medijima "kruže izjave ministra koje narušavaju hijerarhiju pravnih propisa te dovode u zabludu zaposlene u zdravstvu i stvaraju diskriminaciju s osnova obrazovanja među zaposlenima u zdravstvu".

"Do kraja godine bit će donesen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji bi trebao omogućiti da liječnici koji više rade budu bolje plaćeni, što će biti najbolji način da se u Hrvatskoj zadrže najbolji liječnici koji više neće imati potrebu odlaziti u Irsku, Dansku i druge zemlje", izjavio je u srijedu ministar zdravstva Milan Kujundžić na tematskoj raspravi saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o utjecaju manjka liječnika na funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Ministar je, među ostalim, istaknuo da se na razini Ministarstva i Vlade pokušava s lokalnom upravom dogovoriti određene materijalne beneficije u smislu zaposlenja supruge ili supruga, dobivanja povoljnih kredita, možda i stanova i kuća, zemljišta te da neke lokalne samouprave već sada nude stanove liječnicima da dođu raditi kod njih. Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u današnjem priopćenju navodi i kako su izjave sa saborskog Odbora za zdravstvo i referiranje liječničkih udruga vrlo kontradiktorne.

"Izjave kako će doktore zadržati strukovni kolektivni ugovor te kako on neće ništa koštati vrlo su naivne jer kolektivni ugovor za cijelu djelatnost zdravstva već postoji i prava liječnika ugovorena su. Za prava liječnika pregovarao je i liječnički sindikat iako isti nije potpisao", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak. Da bi se nagradilo liječnike koji više rade, potrebno je, ističe sindikat, najprije utvrditi standarde i normative struke, a toga nema.

To se ne može riješiti zakonom. U javnim službama plaća se ugovara za radno vrijeme, a plaća po učinku ostvaruje se u privatnom sektoru, pa tko želi na tržište rada radi zarade - omogućena mu je sloboda kretanja i rada u Europskoj uniji", navodi sindikat i poziva ministra Kujundžića da - "kada najavljuje određene mjere, vodi računa o pravnoj državi".