c S
Dnevne novosti

Vinkovci: 45 milijuna kuna vrijedni projekti za slabije razvijena područja

11.04.2017 07:20 VINKOVCI, 10. travnja 2017. (Hina), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u ponedjeljak je u Vinkovcima potpisalo ugovore o sufinanciranju 134 projekta u vrijednosti 45 milijuna kuna koji će sredstvima iz Programa podrške regionalnom razvoju provesti na područjima u RH koja u razvoju zaostaju za nacionalnim prosjekom, a nisu stekla status potpomognutih područja. 
"Ove smo godine osigurali za razvojne projekte jedinica lokalne i područje samouprave, kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju, znatno više sredstava nego prošle godine - ukupno 117,7 milijuna kuna", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Od ukupno 117,7 milijuna kuna osiguranih u 2017. godini, 45 milijuna kuna utrošit će se za 134 projekta slabije razvijenih područja koja nisu u kategoriji potpomognutih područja, a 72,2 milijuna kuna za najslabije razvijena područja Republike Hrvatske. Po njezinim riječima, riječ je o programima koji nude rješenja za projekte male društvene, komunalne i socijalne infrastrukture bitne za lokalnu zajednicu.

"Veseli me što smo kroz ove programe izdvojili prvi put dva i pol puta više sredstava za jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj", navela je Žalac rekavši kako je u 2016. godini na raspolaganju bilo samo 48,1 milijun kuna. "Bila su do sada samo obećanja, a sada se obećanja i ostvaruju. Vrlo smo zadovoljni jer su ulaganja značajnija nego prije i u konačnici će se značajno odraziti na poboljšanje uvjeta života u našoj županiji", ocijenio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. 

Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Mladena Kralića, grad Vinkovci dobio je milijun kuna koji će se uložiti u obnovu stare kuglane u središtu Vinkovaca. "Riječ je o objektu koji će se obnovom staviti u funkciji razvoja socijalne kohezije i podizanja kvalitete života u Vinkovcima kroz stvaranje pretpostavki za razvoj novih socijalnih usluga za osobe s invaliditetom odnosno otvorenje Buba bara vinkovačke Udruge za osobe s invaliditetom Bubamara, u kojem bi se zaposlio šest osoba s invaliditetom", pojasnio je Karlić.

Među županijama, gradovima i općinama kojima su dodijeljena sredstva nalazi se i Bjelovarsko-bilogorska županija koja je dobila milijun kuna, a sredstva će po riječima predstavnice te županije Nikoline Priščan, biti utrošena u obnovu predvorja Daruvarskih toplica.