c S
Dnevne novosti

Vlada: potpore prijevoznicima za nabavu vozila Euro 5 standarda

16.04.2009 14:45 ZAGREB, 16. travnja 2009., Za kupnju ekološki prihvatljivijih teretnih vozila i autobusa, vozila Euro 5 standarda, licencirani će prijevoznici moći dobiti potporu u iznosu 50 do 70 tisuća kuna, odlučila je danas hrvatska vlada prihvativši Program smanjenja negativnog utjecaja prometa na okoliš.
Za te je potpore u ovoj godini osigurano ukupno 50 milijuna kuna, a iznos za 2010. bit će utvrđen naknadno i ovisit će o raspoloživim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prema procjenama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, očekuje se da će se u dvije godine trajanja programa zamijeniti oko 3000 vozila. Trenutno je, prema podacima tog ministarstva, u Hrvatskoj 3200 prijevoznika koji imaju više od 13.800 vozila.

Prema programu, mali i srednji poduzetnici koji će svoja stara vozila zamijeniti za nova Euro 5 standarda dobit će potporu do 70 tisuća kuna, a veliki do 50 tisuća kuna. Svaki će licencirani cestovni prijevoznik godišnje moći podnijeti zahtjev za zamjenu pet vozila, a za ukupnog trajanja programa najviše deset zahtjeva. Na državne subvencije mogu računati prijevoznici s licencijom za međunarodni prijevoz tereta za teretna vozila težine iznad 3,5 tone , te prijevoznici za vozila za prijevoz više od 10 putnika.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o biogorivima za prijevoz kojima se uvode i naknade za proizvodnju biogoriva i sirovina za proizvodnju biogoriva. Te će naknade određivati vlada, a izvor sredstava za to bit će naknada na svaku litru prodanog dizelskog goriva ili benzina koji će se prikupljati Hrvatski operator tržišta energije.

Tim se zakonskim prijedlogom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s direktivama EU prema kojima je indikativni nacionalni cilj da države do kraja 2010. imaju udio biogoriva od 5,75 posto u tekućim gorivima u prometu. Vlada je Saboru na prihvaćanje uputila Izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku proračunskog novca u 2008., a predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer izvijestio je da su lani sredstva za manjine povećana za 18,6 posto, te da se Savjet odredio kako će svim manjinskim udrugama i organizacijama koje ne slijede zacrtanu metodologiju financiranja ukinuti proračunska izdvajanja.

Punu potporu radu Savjeta, kao i odluci o snažnijoj kontroli proračunskih sredstava, izrazio je premijer Ivo Sanader. Saboru je na potvrđivanje upućeno nekoliko međunarodnih sporazuma, među kojima i onaj s EU o sudjelovanju Hrvatske u misiji EULEX za uspostavu vladavine prava na Kosovu.