c S
Dnevne novosti

Sabor u petak o duhanskim proizvodima

28.04.2017 07:45 ZAGREB, 27. travnja 2017. (Hina), Hrvatski sabor u petak nastavlja sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim se e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima, nakon čega bi trebalo glasovati o dosad raspravljenim točkama.

Tim zakonom domaće zakonodavstvo usklađuje se s pravnim pravilima Europske unije, zbog čijeg kašnjenja su Hrvatskoj prijetile sankcije Europske unije, a kojim se, među ostalim e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima te se zabranjuje njihova uporaba na mjestima gdje je zabranjeno pušenje.

Tim se zakonskim prijedlogom također zabranjuje stavljanje na tržište duhanskih proizvoda sa svojstvenom aromom, uvodi novi način označavanja duhanskih proizvoda u obliku kombiniranih zdravstvenih upozorenja - slika s tekstualnim porukama i podatcima o prestanku pušenja te o štetnosti duhanskih proizvoda.

Prema istraživanju Instituta "Ivo Pilar", u Hrvatskoj puši oko 38 posto muškaraca i 33 posto žena u dobi od 15 do 64 godine, a na bolesti povezane s pušenjem na godinu se izdvaja više od 1,5 milijarda kuna iz državnog proračuna.

Od posljedica pušenja u Hrvatskoj svake godine umire više od devet tisuća osoba, što znači da svaka peta osoba umre od posljedica pušenja, navodi se u obrazloženju zakona.