c S
Dnevne novosti

Europol: broj terorističkih napada 2008. u EU-u smanjen za 23 posto

16.04.2009 21:05 DEN HAAG, 16. travnja 2009.,  Broj pripremanih i počinjenih terorističkih napada u Europskoj uniji u 2008. manji je za 23 posto nego godinu prije, po istraživanju Europola, europskog tijela za policijsku suradnju, objavljenu u četvrtak.
"Ukupan broj terorističkih napada u EU-u u 2008. smanjio se za 23 posto prema 2007. U 2008. sedam država članica izvijestilo je o 515 neuspjelih, spriječenih i počinjenih terorističkih napada", priopćio je Europol sa sjedištem u Den Haagu.

"Trinaest država članica uhitilo je ukupno 1009 osoba zbog terorizma", dodaje Europol, uz napomenu da se britanski podatci za 2008. ne mogu uspoređivati s podatcima za 2007. Najpogođenije su Španjolska i Francuska, ali i Velika Britanija, gdje djeluju disidentske skupine Irske republikanske armije (IRA) te Grčka, gdje neke manje ultraljevičarske skupine sve češće posežu za nasiljem.

Općenito gledano, teroristička "prijetnja" i dalje je "jaka", ističe organizacija. Islamistički teroristi još su veoma aktivni u EU-u, ali su sigurnosne službe u 2008. uspjele spriječiti velik broj planiranih napada, rekao je čelnik Europola. "U EU-u je u 2008. počinjen samo jedan napad koji se može pripisati islamističkom terorizmu, i to u jednom restoranu u Velikoj Britaniji, ali je bomba prerano aktivirana pa je stradala samo jedna osoba, terorist", kazao je Mariano Simancas, pomoćnik ravnatelja Europske policijske agencije na novinarskoj konferenciji u Bruxellesu.

"Velik broj planiranih napada je spriječen", kazao je, navevši primjer Njemačke i Italije. "Uhićeno je 187 osoba" zbog umiješanosti u te planirane napade, napose u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj. "Većina njih su muškarci. Bili su organizirani u manje, samostalne i neovisne ćelije, vrlo pokretljive, što i dalje zabrinjava", rekao je. Ti se teroristi uglavnom financiraju "novcem namijenjenim dobrotvornim organizacijama i udrugama", a "internet je njihovo sredstvo komunikacije i promidžbe", zaključio je.