c S
Dnevne novosti

Bolnicama 200 milijuna kuna za podmirenje dugova veledrogerijama

05.05.2017 07:05 ZAGREB, 4. svibnja 2017. (Hina), Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o osiguranju 200 milijuna kuna za podmirenje dugovanja zdravstvenih ustanova, kojima je osnivač država, prema veledrogerijama.
Najviše, 50,7 milijuna kuna, za podmirenje dugova veledrogerijama dobit će Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb. Za KBC Split perdviđeno je 29,8 milijuna kuna, KBC Sestre Milosrdnice 28,2 milijuna kuna, KBC Rijeka 26,7 milijuna kuna, osječki KBC dobit će 24,7 milijuna kuna, a Klinička bolnica (KB) Dubrava 16,13 milijuna kuna. 

U roku od 7 dana od kada dobiju sredstva iz državnog proračuna, veledrogerijama će i KB Merkur moći isplatiti 10,15 milijuna kuna duga, Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević 7,4 milijuna kuna, Klinika za dječje bolesti Zagreb gotovo 6 milijuna kuna, a Klinika za ortopediju u Lovranu 200 tisuća kuna. 

Cilj je ove odluke, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, osigurati nesmetano funkcioniranje tih zdravstvenih ustanova i smanjenje njihovih ukupnih dugova prema veledrogerijama. 

Naveo je i da su do sada u cilju smanjenja dospjelih a nepodmirenih obveza bolnica prema veledrogerijama poduzete brojne aktivnosti, poput pojačanih kontrola bolovanja i poslovanja zdravstvenih ustanova kroz imenovanja novih upravnih vijeća, uvođenja objedinjene javne nabave, pojačane kontrole utroška lijekova, i dr.

Novo zaduženje cestarskog sektora 260 milijuna eura  Hrvatskim autocestama (HAC) Vlada je dala dvije suglasnosti za isto toliko kreditnih zaduženja u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura, kojima bi HAC trebao servisirati dospjele kreditne obveze.

HAC će nove, desetogodišnje kredite podići uz državna jamstva, o čemu je Vlada također donijela odluke. Kredite će HAC uzeti kod Privredne banke Zagreb (PBZ), Erste i Croatia banke, Hrvatske poštanske banke (HPB), OTP-a te Splitske i Zagrebačke banke. Uz državno jamstvo zadužit će se i Hrvatske ceste (HC), kojima je Vlada danas također dala suglasnost za novi kredit, vrijedan 60 milijuna eura.

Ta bi sredstva u HC-u trebali utrošiti na financiranje investicijskih projekata i podmirenja kreditnih obveza u ovoj godini, a taj desetogodišnji kredit će podići kod Erste banke, HPB-a, PBZ-a te Splitske i Zagrebačke banke. 

Resorni ministar Oleg Butković kazao je kako će se ovim osigurati financijska sredstva za uredno servisiranje dijela dospjelih kreditnih obveza HAC-a, koji iz vlastitih prihoda i od dijela cijene goriva ne može sam servisirati svoja dugovanja koja dospjevaju ove godine. 

Naime, HAC-u ove godine na naplatu dolaze glavnice kredita u ukupnom iznosu od 4,8 milijardi kuna ili 633 milijuna eura, a tijekom 2017. planirano je da se HAC ukupno za refinanciranje dijela svojih obveza zaduži za 546,9 milijuna eura, naveo je Butković.  HC-u, pak, na naplatu ove godine dospijeva 1,7 milijardi kuna, a planirano je da se ove godine ukupno zaduži za više od 1,6 milijardi kuna, za refinanciranje starih dugova, ali i  financiranje investicija. 

Suglasnost za zaduženje Vlada je dala i Zagrebačkoj županiji, koja bi 5-godišnjim kreditom PBZ-a od 10 milijuna kuna, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 2,1 posto, trebala financirati investiciju u dogradnju, rekonstrukciju i opremanje Osnovne škole Bistra.  

Među ostalim, Vlada je donijela i odluku kojim obvezuje na rad urede državne uprave radi provedbe lokalnih izbora 21. svibnja. Na dan izbora dijela državne uprave morat će raditi dok traje glasovanje, od 7 do 19 sati, što će državu koštati 600 tisuća kuna.