c S
Dnevne novosti

UN-ovu konferenciju o rasizmu obilježavaju otkazi

19.04.2009 21:45 ŽENEVA, 19. travnja 2009. (Hina/AFP), UN-ova konferencija o rasizmu nazvana "Durban II" počinje u ponedjeljak u Ženevi u ozračju koje je ovog vikenda pokvarilo otkazivanje dolaska nekoliko zemalja i strah od izgreda povezanih s dolaskom iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je u nedjelju nazvao Izrael "stjegonošom rasizma".
Sjedinjene Države, Australija i Nizozemska koje su do posljednjeg trenutka bile neodlučne, ipak su objavile da neće sudjelovati na konferenciji koja treba biti nastavak burne i kontroverzne konferencije održane prije osam godina u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

Izrael i Kanada su pak odavno najavili da neće doći, a Italija je isto učinila početkom ožujka. Nizozemska i Australija otvoreno strahuju da će skup biti prigoda za antisemitske istupe poput onih koji su bacili ljagu na konferenciju iz 2001., kada su SAD i Izrael demonstrativno napustili skup.

Iranski predsjednik poznat po svojim žestokim antisemitskim napadima, treba održati govor u ponedjeljak poslijepodne u sjedištu UN-a u Ženevi, gdje se konferencija održava. Ahmadinedžad je, kao da je htio pojačati taj strah, rekao u nedjelju da su "cionistička ideologija i režim stjegonoše rasizma", kako je prenijela iranska televizija. Europski židovski kongres pozvao je pak europske zemlje da "izvuku pouku iz prošlosti i povuku se" s konferencije.

Većina zemalja EU-a koje su zabrinute i podjeljene, u nedjelju predvečer još nisu bile odlučile hoće li sudjelovati na konferenciji, osim Velike Britanije koja je potvrdila dolazak, premda na razini veleposlanstva pri UN-u. Odbor za pripremu konferencije u petak je prihvatio završnu izjavu oko koje je, čini se, postignut konsenzus. U dokumentu se ovaj put ne spominje Izrael ni vjerska diskriminacija, a članak o sjećanju na holokaust je zadržan unatoč protivljenju Irana.