c S
Dnevne novosti

Zagreb odobrio novih 1459 potpora obrtnicima

19.05.2017 07:10 ZAGREB, 18. svibnja 2017. (Hina), Na ovogodišnjem javnom natječaju za financijsku potporu zagrebačkim obrtnicima zaprimljeno je 1636 zahtjeva te ih je odobreno 1459 u iznosu od 23,6 milijuna kuna, što je ujedno najveći broj odobrenih potpora i najviši ukupni iznos do sada, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.
"Zagreb je u zadnjih deset godina obrtnicima dodijelio više od 5100 potpora u iznosu od oko 68,7 milijuna kuna, a zajedno s ovogodišnjim potporama dodijeljeno je više od 92 milijuna kuna potpora", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Naglasio je da je ovime je omogućeno očuvanje 4253 radna mjesta.Na konferenciji su predstavljeni i novi portal "Zagrebcrafts" za promidžbu umjetničkih i tradicijskih obrta te aplikacija "Izi do potpora" koja na jednom mjestu objedinjuje sve natječaje za bespovratna sredstva iz proračunskih i EU fondova.

Zagrebcrafts je dvojezična digitalna platforma u prilagodljivom web dizajnu, razvijena u suradnji s portalom 24 sata, a koja promovira tradicijske i umjetničke obrte Zagreba. Riječ je o online platformi koja predstavlja certificirane tradicijske i umjetničke obrte s područja Zagreba na način da svaki od njih ima svoju zasebnu podstranicu na kojoj je predstavljen obrt, njegova tradicija, osnivači, naslijeđeni proces izrade proizvoda i sami proizvodi.

Sadrži stranice na kojima se tekstom, galerijom fotografija i kratkim videom predstavljaju tradicijski i umjetnički obrti - postolari, klobučari i kapari, kišobranari, krojači, proizvođači kravata i torbica, kožari, remenari, galenteristi, krznari, zlatari, urari i ostali.Posjetiteljima je ponuđena kontakt forma putem koje je moguće dostavljati upite i online narudžbe, dok oznaka geolokacije na Google mapi olakšava pronalaženje adrese, naročito turistima.

Aplikaciju "Izi do potpora" na jednom mjestu objedinjuje sve natječaje i javne pozive za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU i nacionalnih fondova te lokalnih proračuna i potpornih institucija. Razvila ju je konzultantica Tanja Kovačević, a omogućuje korisnicima da provjere koji natječaj je primjeren za njihovu ideju, odnosno projekt te mogu provjeriti spadaju li u prihvatljive prijavitelje u smislu aktivnosti i samog projekta.Korisnici mogu putem aplikacije izračunati sami za sebe bodovanje po pojedinom EU natječaju i automatski dobivaju poziv konzultanta u vezi same prijave na natječaj.

Grad Zagreb i Obrtnička komora sufinancirali su izradu aplikacije, a za sve zagrebačke poduzetnike će biti potpuno besplatna godinu dana.Zagrebački gradonačelnik rekao je da se radi o inovativnoj aplikaciji vrijednoj 700.000 kuna kojom se diže transparentnost rada Gradske uprave i koja će pomoći 35.000 zagrebačkih poduzetnika.

Predsjednik Obrtničke komore Mirza Šabić ustvrdio je da su ova dva projekta novi korak za svakog obrtnika, posebno za one tradicijske obrte, koji su u fazi da ih ljudi pomalo zaboravljaju.