c S
Dnevne novosti

Poljska prkosi EU-u oko migranata

19.05.2017 07:05 BRUXELLES, 18. svibnja 2017. (Hina/Reuters), Poljska je u četvrtak odbila popustiti pritisku Europske unije da primi tražitelje azila u sklopu EU programa premještanja migranata i izbjeglica unatoč prijetnji tužbom.
Po planu dogovorenom 2015., Komisija želi da države članice prime određen broj tražitelja azila od ukupno 160.000 koji se nalaze u Italiji i Grčkoj. Poljska i Mađarska ne žele primiti nikoga, navodeći sigurnosne razloge. "Poljska pozicija je konzistentna i jasna - protivimo se premještanju", rekao je poljski ministar pravosuđa Mariusz Blaszczak novinarima u Bruxellesu nakon sastanka s europskim kolegama. "Taj mehanizam ne samo da ne rješava problema migracija, nego ga pogoršava.

Potiče nove valove migranata iz Afrike i Azije da dođu, što je također velik izvor prihoda za krijumčare i trgovce ljudima."Komisija je u utorak objavila da će idući mjesec donijeti odluku o pokretanju pravnog postupak protiv Poljske i Mađarske zbog tog pitanja.

"Bit će poslano pismo opomene", rekao je jedan visoki dužnosnik, govoreći o prvom koraku duge procedure koja može završiti na sudu i dovesti do novčane kazne.Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere nada se napretku do lipnja.

"Trebali bismo se usredotočiti na pitanja oko kojih se lakše sporazumjeti: učinkovite procedure, brže povratke i izbjegavanje sekundarne migracije, možda dogovor o kriznom mehanizmu", rekao je. "Možda će jako teško pitanje raspodjele migranata postati lakše kada se dogovorimo o tome."