c S
Dnevne novosti

Jandroković i Žbogar u srijedu u Bruxellesu s EU-ovom trojkom i Rehnom

20.04.2009 13:25 BRUXELLES, 20. travnja 2009.(Hina), Predsjednička trojka Europske unije - Francuska, Češka i Švedska - sastat će se u srijedu u Bruxellesu s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova te s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom kako bi razgovarali o rješavanju slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora, doznaje se u ponedjeljak iz izvora češkog predsjedništva.
Na tom sastanku češko predsjedništvo predstavljat će ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, buduće švedsko predsjedništvo državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frank Belfrage, a prijašnju predsjedateljicu Francusku državni tajnik za europske poslove Bruno Le Maire.

Prije toga sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sastat će se s povjerenikom Rehnom kako bi predstavio hrvatska stajališta o prijedlogu da hrvatsko-slovenski granični prijepor rješava peteročlano arbitražno povjerenstvo. Taj bi se sastanak mogao održati već danas, iako još nema službene potvrde.

Rehn je na prošlom sastanku s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova 25. ožujka iznio nov prijedlog za rješenje graničnog spora, što bi trebalo omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora. Iz slovenskih izvora proteklih je dana procurilo u javnost kako povjerenik predlaže da se granični prijepor riješi ad hoc arbitražom do kraja ove godine. Po tom prijedlogu, predsjednika arbitražnog povjerenstva predložila bi Europska komisija, on bi izabrao još dva člana, a po jednog člana imenovale bi Hrvatska i Slovenija. Obje države trebale bi se unaprijed obvezati da će prihvatiti rješenje arbitražnog povjerenstva, a hrvatski pristupni pregovori trebali bi se odblokirati čim se postigne dogovor o arbitraži.

Hrvatsko je stajalište da se pristupni pregovori trebaju odvojiti od rješavanja graničnog pitanja, da se pitanje granične crte riješi po međunarodnom pravu i pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Sastanak predsjedničke trojke EU-a s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije i povjerenikom Rehnom održava se samo dva dana prije predviđene Međuvladine konferencije o pristupanju, održavanje koje je još neizvjesno, budući da se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ili zatvoriti ni jedno od poglavlja.

Iz izvora češkog predsjedništva rečeno je za Hinu da će se o održavanju te pristupne konferencije odlučivati nakon sastanka u srijedu. Na upit bi li se pristupna konferencija ipak mogla održati ako se ne otvori ili zatvori i jedno od poglavlja, izvor je rekao da "nema komentara". Češko predsjedništvo već je odgodilo pristupnu konferenciju koja se trebala održati 27. ožujka, jer se zbog slovenske blokade nije moglo otvoriti ili zatvoriti ni jedno od poglavlja. Odluka o odgodi i tada je donesena u zadnji trenutak kako bi se na Sloveniju utjecalo da odustane od blokade pregovora. Češko je predsjedništvo tada od Slovenije zahtijevalo određena jamstva da će brzo deblokirati pregovore i sazvalo je novu pristupnu konferenciju za 24. travnja.

Ne uspije li ova Međuvladina konferencija, češko bi predsjedništvo blokadu hrvatskih pregovora moglo uvrstiti na dnevni red sljedećega redovitog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a 27. travnja u Luxembourgu. Na prošloj pristupnoj konferenciji 19. prosinca prošle godine Slovenija je blokirala otvaranje osam i zatvaranje dvaju poglavlja. U međuvremenu je Ljubljana blokirala još dva poglavlja spremna za otvaranje pa je sada zaustavljeno ukupno 12 poglavlja.