c S
Dnevne novosti

Za projekte Hrvata izvan Hrvatske 1,8 milijuna kuna

25.05.2017 07:05 ZAGREB, 24. svibnja 2017. (Hina), Nešto više od 1,8 milijuna kuna izdvojila je za ovu godinu hrvatska država za financiranje posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske – potpore od 3000 do 60 tisuća kuna dobit će 95 primatelja, mahom iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Njemačke, Paragvaja, Čilea.

Financijske potpore dodijeljene su temeljem javnog poziva na koji su stigle čak 862 prijave od neprofitnih organizacija, fizičkih osoba te socijalno ugroženih pojedinaca. Najviše za hrvatski jezik i Večernjakovu Domovnicu

Najviše iznose, po 60 tisuća kuna dobili su projekti Hrvatski jezik u osnovnoj školi

Holy Family Primary Sccool u Geelongu u Australiji, te Večernjakova Domovnica – Izbor najpopularnijeg Hrvata izvan Hrvatske.Pet tisuća kuna manje, 55 tisuća dodijeljeno je projektu Državni dan Hrvata Hrvatske državne samouprave iz Budimpešte.

Četvrta revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, koju organizira udruga Stećak iz Prisoja i Zaprešić Boys – Australska turneja, Ivana Novosela iz Zaprešića, projekti su koji su dobili po 50 tisuća kuna. Za uređenje biblioteke trapističkog samostana "Marija Zvijezda" izdvojeno je 45 tisuća kuna. Više projekata dobilo je po 40 tisuća kuna, među njima Očuvanje rada i prostorija Hrvatske zajednice u Berlinu, Osnaživanje kadrovskih resursa hrvatske zajednice u Vojvodini, projekt Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, Sanacijom do pitke vode, projekt udruge Zlatni dol iz Ljutog Dola u BiH, CROEXPRESS, projekt informativnog medija koji je prijavila Marina Stojak iz Njemačke, projekt Sve na dlanu, Udruge studenata Grada Zagreba.

Tiskanje mjesečnika Bobovac vareških Hrvata, Razvoj sporta kod osoba s poteškoćama, udruge Put u život iz Orašja, sanacija ratom uništene farme Jadranka Marića iz Donjih Koliba, projekti su koji su dobili po 30 tisuća kuna potpore.

Za Paragvajsku udrugu Hrvata 25 tisuća kuna

Po 25 tisuća kuna izdvojeno je za tiskanje knjige o masakru nad Hrvatima na Briševu te isto toliko za obilježavanje 25. obljetnice tog masakra, potom za Šesti sabor hrvatske kulture u Sloveniji, manifestaciju Ričička večer u Njemačkoj, izgradnju sanitarnih prostorija župne crkve u Kiseljaku, dokumentarnu reportažu o 18 župa Banjalučke biskupije, projekt iza kojeg stoji udruga Nazaret iz Zagreba.

Dvadesetak projekata dobilo je po 20 tisuća kuna potpore, među njima rekonstrukcija krova Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u Subotici, Dani hrvatsko-austrijske kulture i prijateljstva, uređenje sjedišta i infrastrukture Paragvajske udruge Hrvata u Asuncionu, projekt Tragovima (slikara) Kristijana Krekovića u Švedskoj. Brojni su i projekti u 'kategoriji 10 tisuća kuna', primjerice Dani Matice Hrvatske u Sarajevu, Mrežalica Studenstkog katoličkog centra Palma iz Zagreba, manifestacija Stolačko kulturno proljeće, opremanje Gradske knjižnice u Orašju itd.

Među 95 dodijeljenih potpora 17 je jednokratnih u iznosima od tri do sedam tisuća kuna, a namijenjeni su socijalno i materijalno ugroženim pojedincima iz BiH. Središnji Ured za Hrvate izvan Hrvatske, čiji je državni tajnik Zvonko Milas donio odluku o dodjeli potpora sa primateljima će potpisati ugovore, a sredstva će im biti isplaćena prema mogućnostima državnog proračuna.