c S
Dnevne novosti

Slovenija očekuje "konstruktivniji" pristup Hrvatske

20.04.2009 20:45 LJUBLJANA, 20. travnja 2009. Hina, Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je u ponedjeljak da Slovenija ubuduće očekuje konstruktivniji pristup Hrvatske prijedlogu povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna za rješenje graničnog pitanja i deblokadu hrvatskog pristupnog procesa.
"Očekujemo konstruktivniji pristup Hrvatske i promjenu u odnosu na dosadašnji stav", rekao je Balažic, komentirajući sastanak hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića s Rehnom i najave da će se ovaj tjedan ponovno održati sastanak šefova slovenske i hrvatske diplomacije s europskim povjerenikom za proširenje o rješenju sadašnje situacije u hrvatskim pristupnim pregovorima.

Balažic je istodobno za slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da "nema novih elemenata koji bi ukazivali da će se dogoditi proboj" u rješavanju graničnog pitanja i blokade, s obzirom na dosadašnja stajališta Hrvatske. "Slovenija je pozdravila Rehnov prijedlog jer on jedini ima realne izglede za uspjeh. Da bi bilo proboja u pregovorima, Hrvatska bi morala najprije povući slučajeve prejudiciranja granice iz svojih pristupnih dokumenata", rekao je Balažic. Dodao je da bi dogovor o tome kako riješiti granični spor trebala potvrditi i oba parlamenta, što bi omogućilo da se ukine slovenska blokada.