c S
Dnevne novosti

Barišić odbacio optužbe sindikata u vezi izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti

26.05.2017 07:31 ZAGREB, 25. svibnja 2017. (Hina) - Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić odbacio je u četvrtak optužbe Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja da se izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju "priprema za slučaj da mu bude oduzet doktorat u Augsburgu".
"Odbijam svaki oblik takvoga prigovora. Argumente koji su vrlo ozbiljni treba koristiti ad rem, a ne ad hominem", rekao je Barišić novinarima pred Banskim dvorima. Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja u srijedu je izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ocijenio spornima i neprihvatljivima jer se, kako su naveli, "odlučivanje o etičkim prijestupima spušta na razinu pojedinoga fakulteta, pa se zvanje zbog plagijata može oduzeti samo ako je to propisano na razini fakulteta, i to u vrijeme izbora u zvanje".

Ministar tvrdi kako zakon to uopće ne regulira i  podsjeća da je prijedlog zakona od ponedjeljka u javnoj raspravi. Također je napomenuo da je na stranici MZOS-a objavljeno stajalište predsjednika Povjerenstva za izradu izmjena zakona Frane Staničića i njegova zamjenika Tomislava Sokola.

Staničić i Sokol u priopćenju o izmjenama zakona ističu da se "nacrtom precizira način oduzimanja znanstvenih zvanja zbog etičkih povreda budući da je postojeća odredba bila neprecizna, s tim da se supstancijalno ništa ne mijenja njenom izmjenom i preciziranjem".

Izmijenjenom odredbom, dodaju, propisano je da se znanstveno zvanje može oduzeti i u slučajevima propisanih povreda etičkih kodeksa znanstvenih organizacija, sveučilišta i sastavnica na kojima je prekršitelj zaposlen ili na kojoj je proveden dio postupka izbora u znanstveno zvanje, a koji su u vrijeme počinjenja bili propisani kao povrede.

"Time se ni na koji način ne stavlja izvan snage ili derogira Etički kodeks Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Naime, predložena odredba ni na koji način ne derogira odredbu čl. 112. st. 13. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koja propisuje da etički kodeksi sveučilišta i sastavnica moraju biti u skladu s Etičkim kodeksom Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju", ističu Staničić i Sokol.