c S
Dnevne novosti

Sud: nema dokaza da su Filipović i ostali opljačkali gotovo tri milijuna kuna

21.04.2009 16:45 ZAGREB, 21. travnja 2009.(Hina), Četiri godine nakon krvavih razbojstava u Zagrebu u kojima su ubijena dva zaštitara i građanin koji je pljačkaše pokušao zaustaviti, nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda oslobođen je veći dio sedmeročlane skupine, a zbog nedostatka dokaza odbačene su USKOK-ove tvrdnje o okupljanju organizacije koja je financijske ustanove oštetila za gotovo tri milijuna kuna.
Na kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina osuđen je jedino trećeoptuženi Ognjen Grubić, kojega su svjedoci naznačili kao osobu koja je ispalila dva hica u Dragutina Golika. On je pokušao spriječiti razbojnike da iz banke na zagrebačkom Drvinju pobjegnu s više od 846.000 kuna i pritom je ranjen. Godinu i pol kasnije Golik je umro u bolnici. Novac opljačkan iz Zabe nikada nije pronađen.

Prvooptuženi Nenad Filipović, navodni vođa i organizator skupine, te Dražen Gebaj osuđeni su na po četiri godine zatvora zbog pljačke poslovnice pošte u naselju Travno, iz koje su lažnim pištoljima opljačkali tek 600 kuna.

Obrazlažući presudu sudac Zdravko Majerović kazao je da ostali dokazi, bilo da je riječ o materijalnim tragovima ili izjavama svjedoka, ne potkrepljuju tvrdnje USKOK-a, odnosno ne upućuju na okrivljene. "Zato ih je i trebalo osloboditi optužbi", ustvrdio je Majerović. Osim zatvorskih kazni, sud je Grubića osudio i na vraćanje 846.000 kuna odnesenih iz Zabe, a Filipovića i Gebaja na odvikavanje od ovisnosti. No, do pravomoćnosti presude jedino će Grubić ostati u pritvoru, dok će ostala osuđena dvojica biti pušteni iz zatvora u Remetincu.

Predstavnici USKOK-a najavili su žalbe na oslobađajuće presude, ali i na visine izrečenih kazni. Smatraju da nepravomoćnu presudu treba ukinuti jer i dalje drže da su svi okrivljenici počinili kaznena djela koja su im stavljali na teret u prvoj, ali i naknadno izmijenjenoj optužnici. No, obrana u prvom redu ističe odgovornost policije koja je, kako tvrde, od početka pogrešno radila svoj posao. "Mislim da se još jednom pokazalo da je policija krivo radila. Odmah je krenula s pogrešnim pristupom. Prvo je proglasila krivce, a onda krenula prikupljati dokaze. Kad je sud utvrdio da su iskazi zaštićenih svjedoka bili nevaljani, ovo je bila sasvim logična presuda", kazao je branitelj drugooptuženog Grge Crnkovića odvjetnik Branko Šerić, ne skrivajući zadovoljstvo oslobađajućom presudom.

Odvjetnica trećeoptuženog Grubića Višnja Drenški Lasan najavila je žalbu, ustvrdivši da je presuda donesena na nezakonitim dokazima, kao i da sud nije u potpunosti utvrdio činjenično stanje. "Argumentacija iznesena u presudi ne zadovoljava ono što se Zakonom o kaznenom postupku traži, a to je da se svakoj osobi u zakonitom postupku utvrdi je li nešto počinila ili nije", kazala je. Dodala je i da nema dokaza kako je njen branjenik pucao na Golika te da je više svjedoka potvrdilo da se on tada nalazio na drugom mjestu.