c S
Dnevne novosti

Završna konferencija projekta CARDS 2004 Obrazovanje odraslih

21.04.2009 17:05 ZAGREB, 21. travnja 2009.(Hina), Na završnoj konferenciji projekta CARDS 2004 Obrazovanje odraslih, održanoj danas u Zagrebu, predstavljeni su rezultati provedbe tog projekta pretpristupne pomoći Europske unije koji se počeo provoditi 3. rujna 2007., a završit će 2. svibnja ove godine.
Projekt CARDS 2004 u cijelosti je financirala Europska unija sa 1,5 milijuna eura. Provedba je obuhvaćala uspostavu baze podataka, prijedloge za poboljšanje politike, zakonodavstva i financiranja obrazovanja odraslih, osiguranje kvalitete programa osposobljavanja za jednostavna zanimanja, reviziju projekta "Za hrvatsku pismenost: put do poželjne budućnosti", pokretanje obrazovne kampanje, te osmišljavanje obrazovnih portala i infopunktova.

Dvadesetomjesečnu provedbu projekta (od 3. rujna 2007. do 2. svibnja 2009.) provodio je međunarodni konzorcij predvođen Aarhus Technical Collegeom iz Danske, a korisnici su bili Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa i Agencija za obrazovanje odraslih, koja je i glavni projektni partner.

Djelatnici Agencije danas su kao najveća postignuća istaknuli uspostavu baze podataka koja će na nacionalnoj razini objediniti podatke o ustanovama za obrazovanje odraslih i njihovim programima. Baza podataka bit će dostupna za otprilike pola godine preko internetskih stranica Agencije. Osmišljeno je i otvaranje infopunktova na javnim mjestima gdje će se preko samoposlužnih kioska ili uz stručnu pomoć pružati sve relevantne informacije o obrazovanju odraslih, rekla je Zrinka Čale iz Agencije za obrazovanje odraslih.

Agencija je radila i na uspostavi jedinstvenih kriterija, fonda sati i kvalitete programa te su izrađeni programi za deficitarna zanimanja u sektoru poljoprivrede, graditeljstva, socijalne i zdravstvene skrbi te turizma i ugostiteljstva.

Državni tajnik za srednje školstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić istaknuo je kako je cilj završne konferencije predstaviti javnosti rezultate jednog od većih i opsežnijih CARDS projekata koji su provedeni u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a kojemu je cilj osobe bez zanimanja osposobiti za obavljanje lakših poslova. U tu svrhu danas u Hrvatskoj postoji više od 500 ustanova, rekao je Janjić.

Šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert rekao je kako je projekt CARDS 2004 osmišljen kao potpora razvoju modernog i fleksibilnog sustava obrazovanja, koji će pratiti zahtjeve europskog tržišta rada i načela cjeloživotnog učenja.