c S
Dnevne novosti

U Ženevi prihvaćena deklaracija o rasizmu

21.04.2009 18:25 ŽENEVA, 21. travnja 2009.(Hina/Reuters), Izaslanici na UN-ovoj konferenciji u utorak su prihvatili deklaraciju protiv rasizma u kojoj se poziva na borbu protiv netolerancije i diskriminacije, kojom su pokušali smiriti posljedice istupa iranskog predsjednika.
Tekst, koji potvrđuje prijeporan dokument iz 2001. i u kojem se šest puta spominju Izrael i Bliski istok, prihvaćen je konsenzusom i bez rasprave na javnoj sjednici, mnogo prije kraja jednotjedna skupa.U ponedjeljak su desetci izaslanika napustili skup pošto je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad Izrael optužio za "čistu rasističku vlast", što su UN-ovi dužnosnici ocijenili "neukusnim" i "neprihvatljivim".

Rano prihvaćanje teksta, o kojem se pregovaralo više mjeseci u pripremnim razgovorima u Ženevi, trebalo bi održati mir na konferenciji i vratiti u središte teme koje su na službenom rasporedu, poput povezanosti siromaštva i diskrimancije.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u utorak je rekao da bi prihvaćanje teksta bio "porazan za Ahmadinedžada". Za njegove izjave UN-ova izvjestiteljica za ljudska prava rekla je da su iznesene u težnji za "potpunom konfrontacijom"."To nije pitanje različitih gledišta. To je pitanje neprijateljstva u tim gledištima", rekla je Asma Jahangir, posebna izvjestiteljica o slobodi vjere i vjeroispovijedi.

Prihvaćeni dokument poziva države na borbu protiv netolerancije i diskriminacije, a službeno će biti potvrđen na zadnjoj sjednici konferencije u petak.