c S
Dnevne novosti

Tolušić: Ove godine natječaji vrijedni 500 milijuna eura

02.06.2017 07:19 OSIJEK, 01. lipnja 2017. (Hina) - Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u četvrtak u Osijeku kako će ove godine iz programa ruralnog razvoja biti raspisani natječaji ukupno vrijedni oko 500 milijuna eura, pri čemu će, uz učinkovitiji rad Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, rokovi obrade biti kraći.

Tijekom obilaska osječke glavne tržnice, na upite novinara o ovogodišnjim natječajima Tolušić je odgovorio kako je u tijeku natječaj za projekte iz područja prerade, razvoja OPG-ova, podizanja trajnih nasada, nabave novih strojeva i izgradnje novih farmi. "Sve što hrvatskom poljoprivredniku treba, konačno se objavljuje i bit će brzo riješeno, a očekujem da Osječko-baranjska županija participira u najvećem obimu u tim projektima", dodao je ministar. 

Govoreći o zaštiti domaćih proizvođača meda, rekao je kako, uz mjere koje poduzima Ministarstvo, u tome trebaju pomoći i građani kupujući hrvatski med, jer se jedino tako hrvatski proizvodi mogu probiti na police domaćih i stranih trgovačkih lanaca. "Radimo na zaštiti meda pod nazivom "Slavonski med", koji pokriva područje pet slavonskih županija, a također imamo neke postupke zaštite za druge sorte meda diljem Hrvatske. Napravili smo novi pravilnik o medu i propisali novi način deklariranja, tako da će svaki med koji u Hrvatsku dolazi iz Kine, Rumunjske, Poljske ili Turske morati imati deklariranu zemlju podrijetla što do sada, na žalost, nije moralo biti", kazao je ministar Tolušić.