c S
Dnevne novosti

Tijesne pobjede u Splitu i Zagrebu, a u Osijeku i Rijeci uvjerljive

05.06.2017 07:40 LISTA

ZAGREB, 4. lipnja 2017. (Hina), U Splitu, gradu u kojem je bilo gotovo 10 posto nevažećih listića, HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara pobijedio je Željka Keruma za oko 1100 glasova, Milan Bandić je svoj šesti mandat na čelu hrvatske metropole osigurao s oko 16 tisuća glasova više od protukandidatkinje HNS-ove Anke Mrak Taritaš, dok su kandidati za gradonačelnike Osijeka i Rijeke - nezavisni Ivan Vrkić i SDP-ov Vojko Obersnel odnijeli uvjerljive pobjede.

Vrkić je HDZ-ovu Ivanu Šojat pobijedio sa gotovo dvostruko više glasova (19.694 naprema 10.633),  dok je Obersnel pobjedu odnio sa 17.410 glasova te je sa četiri tisuće glasova bio bolji od nezavisnog Hrvoja Burića.

Iznenađenje lokalnih izbora su Mostova utvrda Metković u kojem je 'mostovku' Katarinu Ujdur za 130 glasova pobijedio HDZ-ov Dalibor Milan, ali i Gospić i Knin gdje je HDZ po prvi puta izgubio gradonačelnike.Gospić je od HDZ-a preuzeo HSP-ovac Karlo Starčević koji je pobjedu nad Petrom Krmpotićem odnio u samom 'finišu' sa tijesna 53 glasa.Knin je od HDZ-ovke Josipe Rimac uvjerljivo preuzeo nezavisni Marko Jelić kojem je povjerenje poklonilo 1378 glasača više.

Jedno od iznenađenja je i istarsko mjesto Žminj u kojem je  SDP-ov Željko Plavšić pobijedio IDS-ovog Marka Križmana.U Pločama je HDZ-ovog Krešimira Vejića pobijedio SDP-ov Mišo Krstičević, Makarsku će u predstojećem mandatu voditi HDZ-ov Jure Brkan, a Imotski će voditi HDZ-ov Ivan Budalić koji je sa tristotinjak glasova više pobijedio nezavisnog Ivicu Kukavicu.Na čelo Varaždina dolazi nezavisni Ivan Čehok sa 68,50 posto glasova čime je za više od dvostruko nadmašio SDP-ovca Alena Kišića.Bjelovar će voditi u idućem mandatu kandidat HSLS-a i HSS-a Dario Hrebak (64,25 posto), a Veliku Goricu Dražen Barišić (HDZ-HSLS-HSU) koji je osvajio nešto više od 61 posto.

Sisak će ponovno voditi SDP-ovka Kristina Ikić Baniček, Šibenik će voditi HDZ-ov kandidat Željko Burić, a Karlovac Damir Mandić (HDZ-HSLS).Dubrovnik preuzima HDZ čiji kandidat Mate Franković osvaja 58,45 posto glasova, Slavonski Brod nastavlja voditi dosadašnji gradonačelnik Mirko Duspara, u Koprivnici je pobijedio SDP-ov Mišel Jakšić, a  u Križevcima nezavisni kandidat Mario Rajn koji je uvjerljivo pobijedio  Branka Hrga.