c S
Dnevne novosti

I dalje blokirana nastava na Filozofskom fakultetu

22.04.2009 11:25 ZAGREB, 22. travnja 2009.(Hina), Oko tisuću studenata, okupljenih u Nezavisnu inicijativu za pravo na besplatno školovanje, i danas, treći dan zaredom, blokira nastavu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, rekli su jutros njihovi predstavnici. 
Priopćili su da je na sinoćnjem plenumu, na kojemu je sudjelovalo oko 500 studenata, dogovorena daljnja blokada te su određeni predstavnici koji će sudjelovati na današnjoj sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta zakazanoj za 12 sati. Iako je zahtjev za ukidanjem svih oblika plaćanja visokog obrazovanja - preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija, u prvom redu upućen Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, studenti očekuju da će fakultetsko Vijeće na današnjoj sjednici uskladiti stajališta koja će se proslijediti Sveučilištu i Vladi.

Prodekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Damir Boras potvrdio je da i danas na Filozofskom fakultetu nema nastave te se čeka da se Vijeće očituje o zahtjevima studenata. Na fakultetu je sve mirno, nema nikakvih incidenata, a ispiti i međunarodni skupovi normalno se održavaju, rekao je Boras.

Sva su predviđanja o trajanju prosvjeda nezahvalna, rekao je prodekan dodavši da bi po nekim pretpostavkama blokada trajala do kraja tjedna, a po nekima bi se produžila u nedogled - sve do ispunjenja zahtjeva.

Glasnogovornica studenata Filozofskog fakulteta sinoć je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno rekla kako se čeka službeno očitovanje Ministarstva na njihove zahtjeve. Navela je da jedino Ministarstvo može donijeti novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i odluku o ukidanju školarina na svim razinama za cijelu Hrvatsku. "U protivnom, moglo bi se dogoditi da Filozofski fakultet, koji nas podržava, može ukinuti školarine, a ostali fakulteti ne, pa bi došlo do nesklada", rekla je studentica.

Studentima Filozofskog fakulteta potporu je danas iskazao i Studentski zbor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. "Smatramo da, ako želimo postati 'zemlja znanja', moramo omogućiti školovanje većem broju ljudi. Obrazovanje ne smije postati privilegija, već osnovno pravo", navodi se u priopćenju Studentskog zbora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

U skladu s tim pozivaju sve odgovorne institucije, Sabor, Vladu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da zajedničkim naporima, zajedno sa studentima, redefiniraju cijeli sustav financiranja visokoškolskog obrazovanja, kako bi se osigurala veća kvaliteta studijskih programa, dostupnih svim građanima Republike Hrvatske.