c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnik Bunjac zbog deložacije na Črnomercu tražit će odgovornost policijskog zapovjednika

07.06.2017 07:05 ZAGREB, 6. lipnja 2017. (Hina), Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac najavio je da će na saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost tražiti odgovornost policijskog zapovjednika zbog privođenja na deložaciji na zagrebačkom Črnomercu koju su, uz Bunjca i aktiviste, željeli spriječiti i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić te Ivan Pernar.
Bunjac je na deložaciji priveden, ali je pušten nakon što se navodno pozvao na saborski imunitet, dok je Pernar dobio prekršajnu prijavu. Na svom je facebook profilu objavio da je uhićen i Sinčić. U izjavi novinarima Bunjac je najavio da će u srijedu na saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost tražiti odgovornost policijskog zapovjednika Igora Jandrokovića jer ga je kao saborskog zastupnika stavio u ponižavajući položaj. "Molio sam ih da mi dignu naočale, a policajac ih je zgnječio nogom.

Rekao sam da neću potpisati zapisnik dok u njega ne uđe da su mi slomili naočale. Došla su četiri interventna policajca, rekli su da će mi iščupati testise ako ne povučem izjavu da su mi slomili naočale. Prijetili su mi da će me premlatiti, izbiti zube, da će mi saborski odbor ukinuti imunitet i da će me kazneno goniti", kazao je Bunjac novinarima na Črnomercu.

Sinčić je istaknuo da su tijela vlasti odbila dati informacije o slučaju i time direktno prekršila zakon. Naglasio je kako su došli pružiti otpor "jednoj katastrofalnoj politici deložiranja ljudi"."Dok Hrvatska ima prazne nekretnine koje vrijede milijarde, ovim ljudima se oduzima njihova jedina nekretnina", kazao je, dodavši da je slučaj trenutno na sudu te je sve stvar pravosuđa.

Rekao je i da su se korisnici uselili jer nisu imali drugu opciju te da slučaj nije riješen zbog sporosti pravosuđa. Sinčić je za cijelu situaciju optužio i banke te dodao da je dio stanara kupio stanove, dok ih se dio uselio uz pristanak vlasnika. Aktivisti i zastupnici Živog zida pokušali su na Črnomercu spriječiti deložiranje obitelji Štrok do koje se, preko grupe prosvjedoka probijao veći broj policajaca.

Zagrebačka policija izvijestila je potom da na zahtjev Općinskog građanskog suda u Zagrebu "pruža pomoć sudskim ovršiteljima" u provođenju ovrhe protiv pet osoba na adresi Črnomerec broj 105, "radi prisilnog iseljenja ovršenika i predaje u posjed nekretnine ovrhovoditelju – pravnoj osobi iz Slavonskog Broda". "S obzirom da je na navedenoj adresi zatečeno više desetaka osoba koje su se oglušile nalozima sudskih ovršitelja i policije, u tijeku je primjena odgovarajućih policijskih ovlasti", izvijestila je policija. Bunjac je na deložaciji priveden, ali je pušten nakon što se navodno pozvao na saborski imunitet, dok je Pernar dobio prekršajnu prijavu.

Na svom je facebook profilu objavio da je uhićen i Sinčić.U izjavi novinarima Bunjac je najavio da će u srijedu na saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost tražiti odgovornost policijskog zapovjednika Igora Jandrokovića jer ga je kao saborskog zastupnika stavio u ponižavajući položaj."Molio sam ih da mi dignu naočale, a policajac ih je zgnječio nogom. Rekao sam da neću potpisati zapisnik dok u njega ne uđe da su mi slomili naočale. Došla su četiri interventna policajca, rekli su da će mi iščupati testise ako ne povučem izjavu da su mi slomili naočale.

Prijetili su mi da će me premlatiti, izbiti zube, da će mi saborski odbor ukinuti imunitet i da će me kazneno goniti", kazao je Bunjac novinarima na Črnomercu.Sinčić je istaknuo da su tijela vlasti odbila dati informacije o slučaju i time direktno prekršila zakon.

Naglasio je kako su došli pružiti otpor "jednoj katastrofalnoj politici deložiranja ljudi"."Dok Hrvatska ima prazne nekretnine koje vrijede milijarde, ovim ljudima se oduzima njihova jedina nekretnina", kazao je, dodavši da je slučaj trenutno na sudu te je sve stvar pravosuđa.

Rekao je i da su se korisnici uselili jer nisu imali drugu opciju te da slučaj nije riješen zbog sporosti pravosuđa. Sinčić je za cijelu situaciju optužio i banke te dodao da je dio stanara kupio stanove, dok ih se dio uselio uz pristanak vlasnika. Aktivisti i zastupnici Živog zida pokušali su na Črnomercu spriječiti deložiranje obitelji Štrok do koje se, preko grupe prosvjedoka probijao veći broj policajaca.

Zagrebačka policija izvijestila je potom da na zahtjev Općinskog građanskog suda u Zagrebu "pruža pomoć sudskim ovršiteljima" u provođenju ovrhe protiv pet osoba na adresi Črnomerec broj 105, "radi prisilnog iseljenja ovršenika i predaje u posjed nekretnine ovrhovoditelju – pravnoj osobi iz Slavonskog Broda"."S obzirom da je na navedenoj adresi zatečeno više desetaka osoba koje su se oglušile nalozima sudskih ovršitelja i policije, u tijeku je primjena odgovarajućih policijskih ovlasti", izvijestila je policija.