c S
Dnevne novosti

Predsjednica Grabar Kitarović pozdravila formiranje nove parlamentarne većine

12.06.2017 07:35 KARLOVAC, 10. lipnja 2017. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u subotu je pozdravila formiranje nove parlamentarne većine koalicije HDZ-a i HNS-a, od koje očekuje da se počne baviti stvarnim problemima hrvatskog društva, a ne ideološkim pitanjima, te je istaknula kako cjelovita reforme obrazovanje mora biti depolitizirana i deideologizirana. 
"Pozdravljam konstituiranje nove parlamentarne većine i imenovanje ministara. Hrvatska nema vremena za čekanje, previše smo vremena izgubili u ovih nekoliko izbora koji su održani u posljednje tri godine. Promjene vlada, tehničke vlade, sve je to neplodno razdoblje za državu. Treba se uhvatiti posla i raditi. Treba početi stvarati nacionalni konsenzus; prestati se baviti ideologijom i ideološkim pitanjima i baviti se pitanjima od nacionalnog značaja. To su demografija, odlazak mladih, obrana i nacionalna sigurnost, ali i gospodarstvo i gospodarski rast te privlačenje ulaganja u Hrvatsku", istaknula je predsjednica Grabar Kitarović u izjavi novinarima prilikom posjete Karlovcu. 

Naravno, dodala je, čeka nas i turistička sezona i izuzetno je bitno da Hrvatska bude percipirana kao stabilna država.  Na upite novinara predsjednica Grabar Kitarović nije htjela komentirati sastav koalicije HDZ-a i HNS-a, naglasivši da je jedino važno kako će ona funkcionirati.  "Legitimno je pravo bilo kakve koalicije u Saboru koja će voditi računa prije svega o nacionalnim i državnim interesima i raditi na tim načelima, a ne na ideološkim i koja će tim načelima voditi Hrvatsku naprijed", dodala je. 

Na upit hoće li nova Vlada biti stabilna odgovorila je potvrdno. "Vjerujem da može, jer kao što sam rekla ideologiju treba ostaviti po strani. Ja neću ulaziti u koalicijski sastav Vlade jer to je na premijeru i koalicijskim partnerima da se dogovore. No, kada postoje dobra volja i kada postoje zajednički nacionalni ciljevi koji se žele ostvariti, onda vjerujem da može funkcionirati bilo koja opcija s bilo kojom drugom opcijom", rekla je Grabar Kitarović.

Cjelovita reforma obrazovanja mora biti depolitizirana i deideologizirana  Osvrnula se i na pitanje kurikularne reforme nakon imenovanja nove ministrice znanosti i obrazovanja. Blaženke Divjak te budućnost kurikularne reforme, naglasivši kako je to važno pitanje o kojem se mora postići nacionalni konsenzus. "Kurikularna reforma  odnosno cjelovita reforma obrazovanja mora biti apsolutno  depolitizirana i deideologizirana i to je jedno od pitanja o kojem moramo postignuti nacionalni konsenzus.

Moramo doista 'sprintati' da bi uhvatili druge države, koje su promijenile svoje školstvo i koje su zbog toga postigle veći gospodarski rast, otvaraju nova radna mjesta s dodanom vrijednošću. U tim državama mladi ljudi ostaju, a ne odlaze", rekla je. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prijepodne je posjetila karlovačku udrugu "Jak kao Jakov“, koja skrbi o potrebama djece oboljele od malignih bolesti, obišla je karlovačku tržnicu, te Slatkovodni akvarij "Karlovac Aquatika". 

Nazočila je i svetoj misi u čast 330. obljetnice izbora Svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske i 30. obljetnice  Nacionalnog svetišta Svetoga Josipa koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.  Uz vjerničko mnoštvo, zajedno s predsjednicom Republike na misi su bili i ministri Nadom Murganić, Tomom Medvedom, saborska zastupnica Marija Jelkovac, karlovački župan Damirom Jelićem te karlovački gradonačelnik Damir Mandić.