c S
Dnevne novosti

Slovenija: Deblokada možda tek nakon slovenskih izbora za Europski parlament

23.04.2009 10:36 LJUBLJANA, 23. travnja 2009.Hina, Jučerašnji, peti po redu, sastanak europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske, bio je i najvažniji do sada, navode u četvrtak vodeći slovenski mediji, dodajući da je zbog medijske blokade teško procjenjivati rezultat sastanka.
Mediji ističu da je zbog medijske izolacije u kojoj su se odvijali cjelodnevni sastanci u Bruxellesu teško najavljivati uspjeh najnovijeg Rehnova prijedloga o kojemu ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar tek treba referirati vladi i parlamentarnom odboru za vanjsku politiku.

"Do sada najvažniji sastanak Rehna s dvojicom ministara, na kojemu su održane konzultacije o rješenju graničnog spora, odvijao se u potpunoj medijskoj pomrčini", piše ljubljansko "Delo" i izostanak informacija tumači činjenicom da je sastanak održan samo dva dana pred datum koji je češko predsjedništvo EU-a planiralo za održavanje pristupne konferencije s Hrvatskom, u nadi da bi na njoj mogla biti "otvorena nekolicina poglavlja", što bi omogućilo nastavak pristupnog procesa Hrvatske prema članstvu u EU.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" spominje optimizam u nekim sinoćnjim izjavama nakon sastanka da su "Slovenija i Hrvatska blizu dogovora" koji bi riješio granični prijepor i omogućio deblokadu pregovora, ali podsjeća na jednu raniju izjavu premijera Boruta Pahora da bi slovensko-hrvatski dogovor o rješenju granice trebao "biti vodonepropustan" u pogledu jamstava da Hrvatska neće "prejudicirati granicu", kako bi Ljubljana uklonila svoju suzdržanost oko nastavka pregovora.

"Niti sada nije jasno kad bi Hrvatska pregovore mogla nastaviti jer nije malo onih koji su uvjereni da se bitni pomak ne može očekivati prije završetka lokalnih izbora u Hrvatskoj i izbora za Europski parlament u Sloveniji početkom svibnja", navodi ljubljanski "Dnevnik".

List tvrdi da se pregovori Rehna s ministrima Žbogarom i Jandrokovićem o graničnom prijeporu i deblokadi pregovora inače nastavljaju i da bi vrlo brzo trebalo doći do njihova novog sastanka.

Ljubljansko "Delo" najavilo je da će u svom sutrašnjem broju objaviti razgovor s Marttijem Ahtisaarijem koji se ranije spominjao kao mogući posrednik u sporu Ljubljane i Zagreba.Ahtisaari je u srijedu navečer, nakon predavanja koje je održao u njemačkom Društvu za vanjsku politriku, za "Delo" izjavio da je još spreman pomoći u rješavanju slovenskog-hrvatskog spora, ali da je vjerojatnost da se u to uključi ipak "mala", piše u četvrtak vodeći slovenski dnevni list.