c S
Dnevne novosti

Osijek: studenti Filozofskog fakulteta jutros prekinuli nastavu

23.04.2009 12:56 OSIJEK, 23. travnja, 2009. (Hina), Oko petsto studenata osječkoga Filozofskog fakulteta i još nekih fakulteta danas su na sastanku u vijećnici fakulteta odlučili prekinuti nastavu do 19 sati, kada će se ponovno sastati i odlučiti o daljnjem prosvjedu.
Pridružujemo se studentima u Zagrebu i Zadru te tražimo dostojanstveno visoko obrazovanje koje treba biti besplatno i kvalitetnu organizaciju studiranja po Bolonji, istaknuli su među ostalim organizatori prosvjeda koji, kako su rekli, ne pripadaju nijednoj političkoj opciji.

Današnjom odlukom studenata na Filozofskom fakultetu profesorima su onemogućena predavanja, seminari i kolokviji. Jedino u svojim kabinetima mogu držati konzultacije i ispite.

Mnogi studenti morali su napustiti vijećnicu Filozofskog fakulteta te na sastanku sudjelovati s hodnika jer su organizatori skupa stalno upozoravali da je prostorija nesigurna ako je u njoj mnogo ljudi. Naime, rekli su kako su ih odgovorni na fakultetu upozorili da prostorija statički nije sigurna te da može podnijeti najviše 200 osoba.

Studenti su izabrali šest članova koji će s vodstvom Filozofskog fakulteta pregovarati o ispunjavanju uvjeta. Dekanica Filozofskog fakulteta Ana Pintarić, koja je bila na prosvjednome skupu, istaknula da je podupire zahtjev studenata za poboljšanje uvjeta studiranja, ali ne na takav način.

Potporu studentima dala je dekanica Učiteljskog fakulteta Anđelka Peko, koja je istaknula kako jedino ne razumije sve studentske zahtjeve.

Na skupu, na kojem su bili i studenti Pravnoga, Ekonomskog, Učiteljskog i još nekih fakulteta, prihvaćen je kodeks ponašanja za vrijeme prosvjeda i blokade. Među ostalim, istaknuto je kako će studenti u slučaju policijske intervencije na prostoru Fakulteta pružiti pasivni otpor te svi sjesti na pod, a jedini način, kako su rekli, jest da ih se iznese s Fakulteta.

Organizatori prosvjeda i sastanka na kojem su doneseni zaključci o tijeku blokade jučer i danas internetom su pozivali studente te su istaknuli da su njihovim odzivom više nego zadovoljni.