c S
Dnevne novosti

Zastupnici podržali Konačni prijedlog Zakona o eksplozivnim tvarima i oružju

20.06.2017 07:27 ZAGREB, 19. lipnja 2017. (Hina), Saborski zastupnici podržali su u ponedjeljak bez velike rasprave Konačni prijedlog zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskom direktivom.

Zakon uređuje područje proizvodnje, prometa, uporabe i prijevoza eksplozivnih tvari i oružja.Četiri su osnova razloga za donošenje ovog zakona, kazao je u ime predlagatelja zamjenik ministra uprave Žarko Katić.

Prvi je usklađivanje propisa s novom direktivom EU o stavljanju eksplozivnih tvari na tržište, a drugo uređenje područja koja važećim propisima nisu u potpunosti uređena, kao primjerice proizvodnja oružja vojne namjene, stavljanje na tržište, označavanje i obilježavanje, civilna strelišta i drugo, rekao je.

Treći razlog je objedinjavanje u jedan zakon sada važećeg Zakona o eksplozivnim tvarima, dijela Zakona o prijevozu opasnih tvari te dijelova Zakona o oružju koji se odnose na djelatnost trgovačkih društava; četvrti je osiguranje potpunijeg nadzora nad oružjem i eksplozivnim tvarima,  rekao je Katić.Sabor sjednicu nastavlja u utorak.