c S
Dnevne novosti

Boras: ministar Primorac je u pravu kad govori o školarinama

23.04.2009 15:16 ZAGREB, 23. travnja 2009.(Hina), Prodekan na Filozoskom fakultetu Damir Boras, komentirajući izjavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca da bi fakultet trebao studentima koji prosvjeduju vratiti školarine kad se već solidarizira s njima, rekao je danas kako je riječ o "dobroj retoričkoj figuri".
Napomenuvši kako nije osobno čuo tu ministrovu izjavu, Boras je rekao da je on vjerojatno htio naglasiti da participaciju u školarinama određuje Sveučilište, odnosno da je to pitanje koje fakulteti sami određuju.

Fakultetsko vijeće izjasnilo se na izvanrednoj sjednici za financiranje javnih obrazovnih ustanova na sve tri razine, što je i sada u zakonu, ali tako da bude izrijekom da se financiraju sve razine uključujući i doktorske studije, dodao je.

Po njegovim riječima, i studentski zahtjevi o besplatnom visokoškolskom obrazovanju također su neprecizno izrečeni. Mi smo svjesni da je financiranje jedno, a određivanje školarina drugo, istaknuo je Boras, izrazivši nadu da će prosvjednici i Nezavisna studentska inicijativa prihvatiti taj stav Filozofskog fakulteta i da će se što skorije nastaviti obrazovni proces.