c S
Dnevne novosti

Vlada donijela Uredbu kojom se mijenja Uredba o carinskoj tarifi za 2009.

23.04.2009 16:16 ZAGREB, 23. travnja 2009.(Hina), Hrvatska Vlada na današnjem je zatvorenom dijelu sjednice donijela Uredbu kojom se mijenja Uredba o carinskoj tarifi za 2009. godinu, a radi se o formiranju nove tarifne oznake za kemijski čistu saharozu i prilagodbi stope carine na ostale vrste šećera u skladu s visinom carina iz Obvezujućeg rasporeda, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.
Ta je izmjena potrebna zbog statističkog praćenja podataka o uvozu i izvozu ove vrste šećera i tehničkog usklađivanja.

Vlada je također donijela i Odluku o preferencijalnoj carinskoj kvoti pri uvozu određenog poljoprivrednog proizvoda. Riječ je o uvođenju bescarinske kvote od 700 tona za uvoz jaja za preradu, na principu najpovlaštenije nacije, s vremenom trajanja za uvoz jaja do kraja prosinca 2009. godine. Ovom se mjerom osigurala nabava sirovina za preradu po pristupačnijim uvjetima domaćoj industriji, što će pridonijeti stabiliziranju cijene domaćih proizvoda i sigurnosti opskrbe domaćeg tržišta.

Osnovana je Radna skupina za zakonodavne i druge pripreme koje će omogućiti sudjelovanje trgovačkih društava iz Republike Hrvatske u realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata iz programa NATO saveza.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem 15. obljetnice Češke besede Rijeka i svečanim otvaranjem Češkog doma u Rijeci, koje će se održati 19. rujna ove godine, stoji u priopćenju Vlade.