c S
Dnevne novosti

Sabor: Podržano potvrđivanje ugovora između RH i Poljske o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka

28.06.2017 07:34 ZAGREB, 27. lipnja 2017. (Hina) -  Saborski zastupnici u utorak su u kratkoj raspravi u Hrvatskom saboru podržali Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Poljske o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka. 
Joško Klisović (SDP) rekao je da će SDP podržat prijedlog zakona jer nitko u sadašnjem globaliziranom svijetu ne može osigurati potpunu sigurnost građana, već se to mora raditi putem međunarodne suradnje s drugim državama. Upozorio je kako je danas često riječ o asimetričnim pretnjama putem terorizma, organiziranog kriminala i slično, a da bi se to moglo spriječiti potrebno je razmijenjivati klasificirane podatke s drugim državama. 

Podsjetivši kako je Hrvatska takav tipski ugovor potpisala s nizom zemalja, prof. Miroslav Tuđman rekao je u ime Klub-a HDZ-a kako takav ugovor treba potpisati i s drugim državama. Racionalnim drži da bi hrvatska Vlada na nivou EU trebala predložiti donošenje konvencije ili stanardnog protokola koji bi bio tipski i koji bi vrijedio za sve zemlje članice EU, umjesto da se donosi veći broj ovakvih zakona.

 Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Žarko Tušek izvijestio je da je to Povjerenstvo danas prihvatilo zahtjev bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera (HDZ) o ponovnom obnašanju zastupničke dužnosti. MIP je zastupnicima predložio da Hrvatski sabor na svojoj sjednici donese odluku po kojoj 29. lipnja Stieru prestaje mirovanje zastupničkog mandata, a zastupničku dužnost prestaje obnašati njegova zamjenica Majda Burić. Hrvatski sabor je time završio današnju sjednicu.