c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica za djecu pozvala sudionike na izborima da vode računa o pravima djece

24.04.2009 11:16 ZAGREB, 24. travnja 2009.(Hina), U povodu početka kampanje za lokalne izbore, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je danas organizatore političkih skupova, stranke i stranačke kandidate, da vode računa o pravima djece.
"Djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima političara, djecu se ne smije iskorištavati u političkoj promidžbi, ali mnogi na to zaboravljaju u predizborno vrijeme", ističe u priopćenju pravobraniteljica za djecu te dodaje kako nažalost, izborna pravila ne sadrže zabranu niti predviđaju sankcije za takvo ponašanje.

No, premda djeci nije mjesto na stranačkim skupovima, političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima, a briga o potrebama djece i osiguravanje uvjeta za njihovo kvalitetnije odrastanje u zajednici trebaju se naći u programima kandidata za članove lokalne uprave i samouprave.

"Djeci treba zajednica koja se brine o njima i poštuje ih kao svoje aktivne članove, koja je uvijek spremna poslušati njihovo mišljenje i prijedloge. Takve smo im darove dužni dati, umjesto da im dijelimo stranačke balone i zastavice", ističe Jelavić.

Djeca čine petinu stanovništva Hrvatske, rijetka su područja gdje ih ima više, a sve su brojnija mjesta gdje se taj postotak smanjuje, pa se na djeci ne smije štedjeti ni u kriznim vremenima. Djeci, ističe pravobraniteljica, trebaju uređena i sigurna igrališta, dostupna kvalitetna zaštita zdravlja, dječje jaslice i vrtići u kojima će biti dovoljno odgojitelja i stručnih suradnika, škole koje im, uz nastavu, mogu ponuditi i produženi boravak i potporu ako imaju teškoće u učenju i ponašanju, poticajni sadržaji za igru, rekreaciju i zabavu u slobodnom vremenu, obiteljska savjetovališta za njih i njihove roditelje.

Jelavić stoga poziva političare da u svojim programima ponude ostvariva rješenja koja će povećati razinu zaštite djece od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja te osigurati jednakost u pravima sve djece, posebice ranjivih skupina - djeca iz siromašnih obitelji, iz izoliranih seoskih ili otočnih sredina, djeca s teškoćama u razvoju, djeca pripadnika nacionalnih manjina i druga koji se često nađu na margini društva.