c S
Dnevne novosti

Na Pravnom fakultetu otvorena UNESCO katedra za medicinu i pravo

24.04.2009 12:16 ZAGREB, 24. travnja 2009.(Hina), Na zagrebačkom Pravnom fakultetu danas je svečano otvorena UNESCO katedra za medicinu i pravo, a svrha joj je promicanje integriranog sustava istraživanja, obuke, informiranja i dokumentiranja na području bioetike i prava.
Katedra će, kako je rečeno, kao jedino takvo tijelo u Hrvatskoj, poticati razvoj akademskih projekata s polja bioetike, pripremati programe edukacije iz bioetike i ljudskih prava, te uspostaviti trajan kolegij iz studija bioetike.

Otvaranjem nove UNESCO jedinice pridružujemo se obitelji od 630 jedinica u preko 120 zemalja svijeta, rekla je Alida Matković iz Uprave za međunarodnu suradnju i europske integracije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Po riječima nositeljice tog projekta i prorektorice za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Ksenije Turković, iako je katedra smještena na Pravnom fakultetu, ona će surađivati sa brojnim institucijama na području medicine, filozofije, teologije i drugih znanosti.

Izražavajući zadovoljstvo što je katedra smještena upravo na Pravnom fakultetu dekan tog fakulteta Josip Kregar rekao je kako je u suvremenom svijetu trend kombiniranja disciplina "Pravo i ...", s ekonomijom, društvenim znanostima i slično, pa je to ujedno i prilika da se taj trend osjeti i u Hrvatskoj. Osim toga, po njegovom mišljenju, katedra za medicinu i pravo otvorit će drugačije perspektive gledanja na pravnu znanost.