c S
Dnevne novosti

Šefovi diplomacija EU u ponedjeljak o stanju hrvatskih pristupnih pregovora

24.04.2009 15:16 BRUXELLES, 24. travnja 2009.(Hina), Ministri vanjskih poslova Europske unije raspravljat će u ponedjeljak na svom redovitom mjesečnom sastanku u Luxembourgu o stanju hrvatskih pristupnih pregovora, na traženje nekoliko zemalja članica koje se osjećaju "frustriranima zbog izostanka napretka" u pregovorima što je posljedica slovenske blokade, doznaje se u petak iz izvora češkog predsjedništva.
"Postoji potreba da se na najvišoj političkoj razini raspravi o mogućim koracima na hrvatskom putu prema članstvu u EU-u i sigurno će se raspravljati i o ishodu posljednjeg sastanka predsjedničke trojke s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom", rekao je izvor iz češkog predsjedništva, dodajući da nije predviđeno donošenje zaključaka o toj temi.

Povjerenik Rehn izvijestit će ministre zemalja članica o svom posljednjem prijedlogu za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, koji je dobio snažnu potporu predsjedničke trojke EU-a - Francuske, Češke i Švedske. To će biti prvi put da se o zastoju u hrvatskim pristupnim pregovorima razgovora na službenom sastanku ministara vanjskih poslova.

Ministri su o tome prvi put razgovarali potkraj ožujka, ali na neformalnom sastanku u Hluboki na Vltavi u Češkoj. Izvor je rekao da je to pitanje stavljeno na dnevni red na traženje nekoliko zemalja članica "koje se osjećaju frustriranima zbog izostanka napretka u hrvatskim pristupnim pregovorima".

Na upit na čemu češko predsjedništvo temelji svoj optimizam da je dogovor o načinu rješavanja graničnog spora između dviju strana nadohvat ruke, izvor je rekao da je "u to pitanje uložena golema količina energije, iz čega treba uslijediti napredak". Na pitanje je li najnoviji Rehnov prijedlog ujedno i posljednji, po načelu "uzmi ili ostavi", izvor je rekao kako "misli da je to doista posljednja inicijativa Ollija Rehna, ali to naravno ne znači da se o toj ponudi ne može raspravljati, pregovarati i komentirati i u tom smislu to nije 'uzmi ili ostavi'".

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u četvrtak je u Ljubljani zanijekao da je Rehnov posljednji prijedlog ponuđen po načelu "uzmi ili ostavi", rekavši da dogovora o prijedlogu nema dok se ne usklade sve pojedinosti i dok se obje strane ne dogovore o načinu rješavanja otvorenih pitanja. Međutim, predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl je u petak u intervjuu za mariborsku Večer rekao da na taj prijedlog treba gledati kao na posljednji. "Taj prijedlog, koji je iznio Olli Rehn, treba gledati kao vjerojatno posljednji.

On je dao jasno do znanja da je to prijedlog za koji vrijedi načelo 'uzmi ili ostavi'. To je nedvojbeno sinteza napora koje je Rehn uložio u rješavanje spora, u konzultacijama s Marttijem Ahtisaarijem, bez obzira hoće li se Ahtisaari povući iz priče ili ne. To je također sinteza razmišljanja i angažiranja europske trojke - Francuske, Češke i Švedske - koji je poduprt autoritetom Europske komisije i njezinim velikim interesom da riješi bilateralni problem", rekao je Vajgl.

Diplomatski izvor iz jedne zemlje članice rekao je u petak da nemaju utemeljenja informacije po kojima je slovenska blokada hrvatskih pregovora dobrodošao izgovor za neke zemlje članice, koje nisu oduševljene daljnjim proširenjem. "Mislim da nije točno da neke zemlje to koriste kao izgovor", rekao je taj diplomat, dodajući da Njemačka snažno podupire Hrvatsku, da se Francuska snažno angažirala unutar predsjedničke trojke na rješavanju bilateralnog spora i da čak i Nizozemska, koja najviše ustraje na uvjetu pune suradnje s Haškim sudom, u hrvatsko-slovenskom sporu stoji na stajalištu da bilateralni problem ne smije biti razlogom za blokadu.

Jedan diplomat je u petak u šali rekao da se "25 i pol zemalja članica" slaže u stajalištu kako se ne može dopustiti zloporaba prava veta za postizanje svojih ciljeva u bilateralnim sporovima, aludirajući na Cipar koji jedini pokazuje djelomično razumijevanje za slovensko stajalište, zbog svojih problema s Turskom.