c S
Dnevne novosti

Zlatar - B. Hrvatin: suci su da slijede zakon, a ne da dijele populističku pravdu

24.04.2009 16:16 ZLATAR, 24. travnja 2009.(Hina), Predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin rekao je danas u Zlataru na proslavi 10. obljetnice Županijskoga suda kako posao sudaca nikada nije bio teži nego što je danas jer su oni tu da slijede zakon, a ne da dijele populističku pravdu, "kako se to mnogo puta od nas traži u javnosti."
Hrvatin je poručio medijima kako treba čuvati suce i njihovu neovisnost jer je to smisao gorde riječi "demokracija". Dodao je kako je njegov "credo" da suci percepciju o svojemu pozivu moraju i mogu mijenjati samo upornim radom i sve većom stručnošću.

Kako je ocijenio, danas u Hrvatskoj nema velikih zaostataka u rješavanju predmeta kao prijašnjih godina, a trenutačno je neriješeno oko 890 tisuća predmeta. Predsjednik Županijskoga suda u Zlataru Marko Maloča iznio je podatke o radu slavljeničkog suda, ističući kako je uvelike nadoknadio zaostake iz proteklih godina tako da se može očekivati da će 2010. rješavati samo novopristigle predmete. "Ponosni smo što smo nakon sedam godina gradnje danas smješteni u prekrasnoj palači pravde koju zaslužuju ovdašnji ljudi, a vjerujem da smo i mi na sudu svojim radom opravdali da konačno radimo u prikladnim prostorijama", zaključio je Maloča.

Na svečanosti u povodu 10. obljetnice Županijskoga suda u Zlataru bili su i predsjednik Građanskog odjela Vrhovnoga suda Jakov Miletić, predsjednik Visokoga prekršajnog suda Zoran Potočki i ravnateljica Pravosudne akademije Ivana Goranić-Sokol.