c S
Dnevne novosti

Nastavlja se blokada nastave na Fakultetu političkih znanosti

25.04.2009 12:16 ZAGREB, 25. travnja 2009.(Hina), Nastava na Fakultetu političkih znanosti bit će blokirana i u ponedjeljak, kada će se na plenumu odlučiti o daljnjem tijeku prosvjeda, izvijestili su danas studentski predstavnici. 
Tako se u ponedjeljak na tom fakultetu neće održavati predavanja i seminari, dok će održavanje kolokvija, konzultacija i ispita prosvjednici, kako kažu, dopustiti.

Na sinoćnjem plenumu, na kojemu je, po podatcima organizatora, bilo oko 400 studenata, izglasani su općeniti zahtjevi.

Studenti traže prenamjenu sredstava državnog proračuna u sektor obrazovanja te zakonsko osiguranje javnog financiranja visokoškolskog obrazovanja na svim razinama, bez smanjenja upisnih kvota. Zahtijevaju i transparentnost financiranja cjelokupnog sustava znanosti i obrazovanja.

Međutim, studenti koji već treći dan prosvjeduju na Fakultetu političkih znanosti još nisu odredili konkretne ciljeve koje će tražiti za prestanak blokade. Njih će, kažu, tek odrediti radne skupine tijekom vikenda, a zatim ih mora izglasati plenum.

Službeno stajalište fakultetskog vodstva prema blokadi nastave znat će se također u ponedjeljak, rekao je jučer prorektor za nastavu Berto Šalaj.

Za vrijeme trajanja prosvjeda studenti na Fakultetu političkih znanosti organiziraju alternativni program - radionice i tribine na koje pozivaju sve zainteresirane, no ističu da pravo glasa na plenumu imaju samo studenti tog fakulteta.